Ředitel Agentury národní bezpečnosti generál Keith Alexander nabídl rezignaci na svou funkci krátce poté, co začal Edward Snowden s úniky tajných vládních dokumentů, tvrdí The Wall Street Journal. Podle této zprávy Obamova administrativa jeho nabídku zamítla.   Bývalý kontraktor NSA Snowden začal s vyzrazováním dokumentů rozvádějících dohledové programy této agentury v červnu.


Důvěra vrcholných činitelů administrativy v Alexandra byla otřesena, hlásí Journal, protože to on dohlížel na agenturu během těch bezpečnostních pochybení, řekl tomuto listu neidentifikovaný bývalý vysoký činitel obrany.

Ale Alexandrova rezignace, dodal tento činitel, by znamenala, že Snowden zvítězil, aniž by se ten bezpečnostní problém vyřešil. Alexander by ze své funkce měl podle očekávání odstoupit na jaře 2014.

Během říjnového proslovu odhalil, že přes Snowdena uniklo do médií letos až 200 000 dokumentů.

Snowden v USA čelí obvinění ze špionáže a vede kampaň za jejich zrušení. Od srpna žije v Rusku, kdy mu jeho vláda udělila dočasný azyl.

Průzkumy Washington Post a ABC z minulého týdne ukazují, že většina 60 procent veřejnosti věří, že jeho úniky poškodily americkou národní bezpečnost.

Tento průzkum zjistil, že 53 procent nesouhlasí se způsobem, s jakým president Obama vedl dohledové operace NSA.

Obama nařídil panel k revizi programů NSA a očekává se, že ten dokončí svou zprávu do 15. prosince.

Rebecca Shabad

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thehill.com