Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif říká, že Írán se světovými mocnostmi se nakonec po dnech intenzivních rozhovorů v Ženevě dohodly na dlouho očekávaném ujednání o programu jaderné energie Teheránu. I francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius a mluvčí šéfky zahraniční politiky Evropské unie Catherine Ashton, Michael Mann, oznámili jadernou dohodu s Íránem. Íránský ministr zahraničí dodal, že jaderná krize už polevuje.


Dohoda byla oznámena v neděli ráno po intenzivních jaderných rozhovorech mezi Teheránem a pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN – Británií, Čínou, Francií, Ruskem a Spojenými státy – plus Německem, ta byla původně naplánována, že bude ukončena v pátek, když už trvala pátý den.

Dočasná dohoda rovněž Íránu dovoluje, aby pokračoval v aktivitách na svých jaderných pracovištích ve městech Arak, Fordo a Natanz.

Podle íránského ministra zahraničí tato dohoda rovněž vyžaduje, aby na Írán už kvůli jeho programu jaderné energie nebyly uvalovány žádné další sankce.

Írán rovněž jako součást jaderné dohody získal přístup k 4,2 miliardám USD zahraničních měn. Vrchní íránský jaderný vyjednávač náměstek ministra zahraničí Seyyed Abbas Araqchi řekl, že dohoda uznává „program obohacování“ této země.

Araqchi před tím zdůrazňoval, že Teherán by nemohl přijmout jakoukoliv dohodu, která by neuznala právo Íránu na obohacování.

Této průlomové dohody bylo dosaženo během třetího jaderného vyjednávání Teheránu se světovými mocnostmi od nástupu presidenta Hassana Rouhaniho do úřadu v srpnu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca