Panamská vláda využívající krizi s chemickými zbraněmi v Sýrii připomněla Spojeným státům jejich závazek zničit chemické zbraně, které po sobě zanechaly na ostrově San Jose, druhém největším v zemi. USA, když v roce 1997 podepsaly dohodu zakazující chemické zbraně, tak falešně prohlásily, že žádné takové zbraně mimo své území nevlastní. Inventura provedená v roce 2002 panamskou vládou odhalila přítomnost hromady zbraní a munice několik desítek let starých. Pentagon použil přinejmenším 16 různých míst, aby si v Panamě otestoval chemické zbraně.


Panama 11 let neúspěšně apelovala na zničení zvláště plynových bomb s fosgenem a hořčičným plynem a obecně více než 120 000 kusů munice. Během té doby bylo těmito zbraněmi při nehodách zabito nejméně 20 lidí.

Ministerstvo zahraničí naznačuje svůj záměr rychle tyto závazky dodržet, jakmile bude panamský požadavek Hayemu upraven: měly by se stát Spojenými státy „zapomenutými“ zbraněmi, nikoliv „zanechanými“ zbraněmi. Tato sémantická změna by Washingtonu umožnila zachránit si tvář a vyhnout se mezinárodně právním důsledkům vyplývajícím z jejich falešné deklarace, i když výše uvedené fotky jasně ukazují americké vojáky s těmito zbraněmi v Panamě manipulujícími v roce 1998.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: voltairenet.org