Před třemi týdny jsme referovali o tom, že jak pokračuje bezprecedentní vzepětí Bitcoinů jak v Caracasu, tak zákonodárci už nakonec začínají digitálním měnám věnovat pozornost, což je proces, který vyvrcholí slyšením 18. listopadu nazvaným „Za Hedvábnou stezkou: Potenciální rizika, hrozby a přísliby virtuálních měn,” na které budou pozváni svědci, aby vypovídali o „výzvách, jimž čelí vynucovači zákona a regulační agentury, a zahrnuta budou i hlediska od „nevládních subjektů, které mohou diskutovat o příslibech virtuálních měn pro ekonomiky Ameriky i světa.“ Což, jak všichni vědí, je kódovým slovem pro plíživou, dusivou regulaci, zvláště jak už bylo referováno před tím, FEC debatuje o možnosti použití Bitcoinu pro politické dary (důvěřujte americkým zkorumpovaným politikům, že ti vždy věnují pozornost čemukoliv, co se zhodnotí během jediného roku o pár tisíc procent).


Avšak jeden člověk nečeká tak dlouho: Ben Lawsky, superintendant newyorských finančních služeb, se těší na to, že bude Bitcoin regulovat už teď vydáváním BitLicencí podnikům, které provádí transakce v Bitcoinech, a že nakonec povede veřejné slyšení, aby prodiskutoval „rozrůstající se svět digitálních peněz.“ Účastníci budou diskutovat o možnosti licencovat tak, aby to trh s virtuálními měnami učinilo podobnější tomu s jinými formami peněz. Jinými slovy: učiní to z BitCoinů právě něco podobného nadekretovaným penězům, které zkouší nahradit, přinejmenším v očích vlády. A v takovémto okamžiku se samotná ta původní užitečnost Bitcoinu – jako média neregulované směny – vytratí.

Ben Lawsky with a Bloomberg terminal featured prominently in the background, photo credit NYT

Od NYT:

[quote align="center" color="#999999"]

Pohnou-li se tyto plány vpřed, bude to důležitý krok v uvedení bitcoinů a dalších virtuálních měn blíže k finančnímu mainstreamu. V dalším kroku tím samým směrem povede Federální volební komise v úterý slyšení, při němž se bude uvažovat o tom, zda legalizovat kampaňové příspěvky stranám prováděné ve virtuálních měnách.

Od té doby, kdy byl bitcoin v roce 2009 stvořen anonymními programátory, tak k němu často finanční insideři přistupovaly s výsměchem a úřady to popisovaly jako spekulativní mánii. Mnohé úřady si dosud toto stanovisko zachovávají, ale současná on-line síť, kterou centralizované úřady nekontrolují, už přežila několik krizí.

Ale pravda za scénou je jednoduchá:

Několik regulátorů už hledalo cesty jak zajistit, aby virtuálních měn nešlo používat k praní peněz nebo k jiným zločinným účelům. V říjnu federální úřady zatkli operátora on-line tržiště, o němž se říká, že na něm šlo bitcoinů používat k nákupům drog a dalšího ilegálního zboží.

„Plášť anonymity poskytovaný virtuálními měnami už pomohl podpořit nebezpečné zločinné aktivity, jako je pašování drog, praní peněz, distribuci zbraní a dětskou pornografii,“ uvedl pan Lawsky v dopise oznamujícím slyšení, jehož termín nebyl ještě stanoven.[/quote]

Tak prosím pamatujte všichni na děti a nějaká takováto pokrytectví. A Pokrytectví, jakému není rovno, promluvilo v poslední větě tohoto odstavce:

[quote align="center" color="#999999"]

„Virtuální měny mohou mít spoustu legitimních komerčních účelů včetně zprostředkování finančních transakcí,“ uvedl v oznámení Benjamin Lawsky, superintendant finančních služeb. „Ten také řekl, že NYDFS věří, že z dlouhodobého hlediska je v zájmu průmyslu virtuálních měn zřídit k nim vhodná bezpečnostní zábradlí, která vykoření ilegální aktivity a zajistí národní bezpečnost.“[/quote]

  • Takže neměl by se spíše zaměřit na dolar?

Další články k tématu ZDE .

Podpořit provoz AC24 bitcoiny můžete ZDE .

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com