Mezinárodní akademie duchovní jednoty po Všeruském fondu vzdělání navrhla prezidenta Vladimira Putina na Nobelovu cenu míru. Oznámil o tom vedoucí akademie Georgij Trapeznikov. Iniciativu podpořili známí politici a veřejní činitelé. Podle slov Georgije Trapeznikova je spojena nutnost navržení kandidatury prezidenta s kladnou rolí, kterou sehrál Putin v celé řadě ozbrojených konfliktů včetně událostí v Beslanu v r. 2004 a rusko-gruzínské vojenské konfrontace o čtyři roky později. Iniciativu aktivně podpořili ve Francii. Začal tam sběr podpisů pod peticí, jejíž autoři navrhují zbavit ceny Obamu a udělit ji Putinovi.


Podle názoru Francouzů se zabývá Obama, který byl vyznamenán v r. 2009 za vynikající úsilí v oblasti diplomacie a mezinárodní spolupráce, jen ochranou ekonomických zájmů USA a odůvodněním obrovských částek vojenského rozpočtu. Mimochodem, udělení Nobelovy ceny prezidentovi USA, který byl do této funkce zvolen zcela nedávno a prostě nestačil do té doby udělat nic zvláštního pro „mír v celém světě“, vyvolalo vlnu kritiky a posměšků po celém světě. Cenu označili za „zálohu“, kterou Obama neodpracoval. Na ruskou iniciativu bychom měli ostatně v dané etapě také pohlížet kriticky, soudí politolog Alexej Muchin:

[quote align="center" color="#999999"]

Situace kolem Sýrie zatím nebyla urovnána, a není jasné, jak se budou vyvíjet události v budoucnu. Proto pokládám navržení Vladimira Putina na Nobelovu cenu za předčasné.[/quote]

Je třeba podotknout, že, jak ujistili v Kremlu, nebyla iniciativa akademie s prezidentem odsouhlasena. Více než to: podle slov tiskového tajemníka hlavy státu Dmitrije Peskova, Putin se ve své činnosti nikdy neřídí snahou o získání nějakých vyznamenání nebo cen. Hlavním kritériem efektivity je pro něho spokojenost s výsledky práce. Přitom samotná skutečnost navržení prezidenta na Nobelovu cenu konstatuje jeho vynikající mírové zásluhy před světovým společenstvím, tvrdí ředitel Mezinárodního ústavu nejnovějších států Alexej Martynov:

[quote align="center" color="#999999"]

Podařilo se zastavit válku v Sýrii, která by se mohla změnit ve velký světový konflikt. Tuto zásluhu není možno přecenit ani podcenit. Celý svět mluví o tom, že Putin zastavil novou světovou válku, která by mohla začít po bombardování Sýrie.[/quote]

V samotném Nobelově výboru v Norsku odmítají zatím ani potvrdit, ani vyvrátit zprávy o návrhu udělit Vladimiru Putinovi Nobelovu cenu míru. Ostatně podle hodnověrné informace může být řeč o navržení ruského předáka na tuto cenu nikoli v letošním, ale teprve v příštím roce.

Venezuelský předák Nicolas Maduro vyslovil podporu navržení ruského prezidenta Vladimira Putina na Nobelovu cenu míru a podotkl, že jeho akce zachránily svět před válkou v Sýrii.

Tento týden vykoná předseda venezuelského parlamentu Diosdado Cabello oficiální návštěvu Moskvy a doručí ruskému předákovi dopis s blahopřáním „k úloze, kterou hraje ve výstavbě nového světa bez válek“.

Zdroj:  czech.ruvr.ru