Zatímco svět se zatajeným dechem čeká na okamžik, kdy si Řecko už nebude dovolit předstírat, že je solventní, a bude muset Evropu požádat o třetí vykoupení, nebo jinak hrozí, že s sebou strhne i Deutsche Bank a její desítky bilionů zranitelných derivátů, tak ten svět musí poslouchat neustálému cvakání zubů Trojky, která během posledních 4 let neustále vyjadřuje nespokojenost s Řeckem, avšak pořád stejně této sesypávající se zemi dá každé žádané Euro. V posledním dějství této frašky dělá Trojka jasně ramena a dává Řecku na srozuměnou, že když chce dostat další dávku peněz, bude muset zničit státem vlastněné Helénské obranné systémy (EAS) a Helénský průmysl vozidel (ELVO). Krátce: zavřít domácí obranný a automobilní průmysl, a pak si můžeme povídat.


Jo, a když si v důsledku toho budou muset dovážet zbraně a auta z Německa (jehož štědré financování vás udrželo nad vodou) a budou si muset, aby za ně mohli zaplatit, vzít půjčku u Deutsche Bank, tak to bude správně.

Od Kathimerini:

[quote align="center" color="#999999"]

Šéfové mise trojky v Řecku se mají počátkem listopadu vrátit do Atén, odhalili v úterý zdroje v Bruselu, a trvají na tom, že věřitelé země nesleví z požadavků na další fiskální opatření a na zavření Helénských obranných systémů (EAS) a Helénského průmyslu vozidel (ELVO).

Řecká vláda se cuká s poukazem na to, že by mohla najít až 2 miliardy euro navíc, kromě toho, co má příští rok ušetřit. Avšak zdroje z EU Kathimerini říkají, že trojka nepovažuje koncept rozpočtu 2014 za spolehlivý. Věřitelé Řecka si myslí, že plán nadsazuje odhady daňových výnosů a podceňuje sociální výdaje.

V důsledku toho chce trojka uvrhnout na řeckou vládu další opatření, která zajistí, že bude splněn cílový deficit pro rok 2014. Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond souhlasí s postojem Atén, že jakékoliv další úspory by neměly pocházet z „horizontálních“ krácení mezd a penzí.

Přesná částka potřebná k pokrytí řeckého fiskálního schodku pro příští rok se bude muset plně vyhodnotit ještě před dokončením revize trojky. To vyžaduje, aby Řecko plnilo milníky odsouhlasené se svými věřiteli, jako je spuštění první fáze plánu mobility veřejného sektoru. Zdroje EU uvedly, že Řecko by mohlo přežít, aniž by dostalo další dluhovou tranši, do jara, což tudíž podtrhuje to, že trojka nebude s dokončením této revize spěchat.

Co se týče EAS a ELVO, řečtí věřitelé nevěří, že je možné tyto dvě státní firmy zachránit, jelikož na rozdíl od jiných evropských zemí, kde jsou společnosti obranného průmyslu ziskové, vysávají veřejné finance.

Atény byly v posledních několika dnech v kontaktu s Evropskou komisí, aby zodpovídaly otázky o svých plánech na udržení těchto firem nad vodou. Vláda věří, že by mohla do dvou let EAS přetvořit na ziskovou společnost. Zdroje z EU řekly, že Brusel slýchával podobné sliby řeckých vlád už posledních 20 let. [/quote]

Ta poslední kousavá věta je od Kathimerini, ne od nás.

A samozřejmě, že vše výše uvedené by bylo dramatické, kdyby nebylo zcela jasné, že to je apriori pouze poslední kolo v utahování smyčky z kopání mrtvoly neřešeného problému před sebou, který nejlépe shrnuje schéma níže.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com