USA byly o útoku v keňské nákupní galerii varovány. 29. září 2013: Americké zpravodajství obdrželo zprávy o vážné hrozbě v Keni už před teroristickým útokem z minulého týdne v nákupní galerii v Nairobi, po níž zůstalo 62 mrtvých a vice než 150 zraněných, hlásí NBC News. Oficiální činitelé tvrdí, že NSA zkoumala zpravodajství o „věrohodné“ hrozbě. (Správně, USA to buď „nechali proběhnout“ nebo „zařídili průběh“, aby si ‚ospravedlnily‘ ilegální špehování NSA a útoky dronů a krádeže ropy v Africe.)


Keňský útok: Slyšení šéfů bezpečnosti

Dnes 30. září 2013 budou činitelé keňského zpravodajství vyslechnuti poslanci této země ohledně toho, zda měli dopředu nějaké varování před smrtícím útokem na nákupní galerii Westgate. Roste frustrace Keňanů z neochoty vlády sdílet informace o tomto útoku. Nebyly zveřejněny téměř žádné informace o tom, co se dělo v prvních hodinách obležení. Ministr vnitra Joseph Ole Lenku odmítl poskytnout jakékoliv informace o podezřelých útočnících se slovy „nebudeme na veřejnosti diskutovat o zpravodajských záležitostech.“

Povídání o falešné vlajce se dostává do závratného tempa: Keňské úřady byly varovány před hrozbou pro tuto budovu už ‚den před útoky‘ – Zpravodajští agenti byli ve Westgate už několik hodin před tím, než na nacpané nákupní středisko zaútočili těžce vyzbrojení teroristé. 28. září 2013 – Keňské úřady měli zpravodajské poznatky poukazující na útok v Nairobi už den před útokem na galerii Westgate. Podle protiteroristických dokumentů byli vláda a vojáci varováni, že al-Shabaab plánují útok v hlavním městě, kdy zaútočí na budovu a vezmou rukojmí. Rovněž existují zprávy, že keňští zpravodajští agenti byli ve Westgate několik hodin před tím, než těžce vyzbrojení teroristé minulou sobotu zaútočili na zaplněné nákupní středisko a po čtyřdenním obležení zůstalo nejméně 67 lidí mrtvých. „Nemůžeme říci, že tento útok přišel jako překvapení,“ řekl Farah Maalim, bývalý místo-mluvčí Keňského národního shromáždění.

Americký bezpečnostní tým uvnitř masakrované keňské nákupní galerie – zachránil právnici – Byl uvnitř masakrované nákupní galerie v Keni americký bezpečnostní tým? Absolventka Harvardu tvrdí, že ji zachránili ‚Američané‘ poté, co spatřila, jak byl muž sedící vedle ní zastřelen. 25. září 2013 – Americká žena, která uvízla uvnitř nákupní galerie v Nairobi, když se tam rozpoutalo teroristické šílenství, tvrdí, že ji nakonec zachránil ‚Americký bezpečnostní tým.‘ Takhle to říká Bendita Malakia, právnice vystudovaná v Harvardu, která tam během obležení uvízla a spolu s 15 dalšími se skrývala pět hodin ve skladu uvnitř galerie, než tam dorazili ozbrojenci a odvedli je do bezpečí. Ač nedošlo k žádnému přímému potvrzení jakéhokoliv přímého amerického zapojení do střetu mezi těžce vyzbrojenými militanty z al Shabaab sídlící v Somálsku a Keňskými obrannými silami, tak výpověď zaměstnankyně Světové banky Malakia zdá se naznačuje, že tam byli. Když se dostal útok do závěrečné fáze, tak podle hlášení tam byli i britští agenti MI6, aby svým ‚keňským protějškům‘ poskytli pomoc. Není však známo, kdo byl ten ‚americký bezpečnostní tým‘, co přišel zachránit Malakii, na čem měl pracovat nebo na základě jakého oprávnění tam operoval.

Rostou americké obavy z vazeb útoku na keňskou galerii na Al-Káidu 26. Září 2013 – Čím dál více vypadá útok islamistických militantů na keňskou nákupní galerii jako provedený hlavní frakcí al Shabaab, která má ideologické a osobní vazby na Al-Káidu (al-CIAdu), řekli ve čtvrtek američtí činitelé. Na základě úvodních zpráv ze scény, které jsou pořád ještě předběžné a nejisté, si američtí činitelé myslí, že al Shabaab nejspíš strávila hodně času plánováním a inscenováním obléhání v Nairobi, při němž bylo zabito nejméně 72 lidí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca