Sendvič McRib je na vrcholu oblíbenosti. Tisíce lidí zaplavují webové stránky, jako je „McRib locator“, aby si sendvičem McRib řetězce McDonald’s nacpali břicho. Tento pokrm nejenže je plný geneticky modifikovaných ingrediencí, toxických přísad a konzervantů, obsahuje ale dokonce i některé ingredience, které jsou v mnoha zemích světa zakázané.  Jenže, přiznejme si, překvapuje nás to vůbec?


McRib je výsledkem intenzivního marketingu řetězce McDonald’s. Společnost využila princip nabídky a poptávky a udělala ze sendviče McRib vzácnost tím, že tuto kulinářskou ohavnost vypustila do světa vždy jen na zlomek roku a zákazníci se o ní dozvěděli až v okamžiku, kdy se dostala na trh. Fandové McDonald’s zareagovali tím, že sendviče skupovali ve velkém a cpali se jimi k prasknutí. Tento pokrm se stal dokonce i tématem známého dokumentu Super Size Me, ve kterém se režisér Morgan Spurlock (který se 30 dnů cpe jen produkty McDonald’s, aby zjistil, jaký mají dopad na naše zdraví) setkává s milovníky sendviče McRib, kteří cestují po celé zemi, aby pokrm sehnali.

Řetězec McDonald’s dokonce přiměl své fanoušky, aby podepsali internetovou petici na „záchranu sendviče McRib“. Získal tak spoustu příznivců bojujících o vzkříšení svého oblíbeného frankensteinovského sendviče.

[quote align="center" color="#999999"]

Co obsahuje sendvič McRib?

Co ale konkrétně dělá z tohoto pokrmu takovou kulinářskou zrůdnost? Sendvič obsahuje přes 70 ingrediencí a je plný překvapení – včetně „restrukturovaného masa“, jež obsahuje běžně vyhazované zvířecí orgány, z nichž vzniká hmota podobná žebírku. Zde jsou některé znepokojující látky nalezené v sendviči McRib:

Bělící prostředek na mouku používaný v podložkách na jógu

Mezi 70 přísadami používanými k výrobě „vepřového“ sendviče je i málo známé bělidlo na mouku, nazývané azodicarbonamid. Tato ingredience je na první pohled tak podivná, že stojí za to ji více prozkoumat. Po krátkém pátrání zjistíte, že dokonce i  mainstreamová média informují o tom, že azodicarbonamid se ve skutečnosti používá při výrobě pěnových plastů, například podložek na jógu.

A to není vše. V Austrálii a Evropě je používání azodicarbonamidu jako potravinového doplňku zakázáno. V Singapuru může být používání této látky v potravinách potrestáno pokutu ve výši 450 000 dolarů a 15 lety vězení. Vřelé díky společnosti McDonald’s za to, že svým zákazníkům dodává tak zdravé ingredience.

„Restrukturované maso“ z prasečího srdce, jazyka a žaludku

Sendvič McRib je v určitých kruzích proslavený použitím technologie „restrukturovaného masa“. Společnost McDonald’s dobře ví, že byste nikdy nepozřeli prasečí srdce, jazyk nebo žaludek, a proto se rozhodla, že tyto orgány rozemele a vytvoří z této hmoty typické žebírko. Díky tomu konzumenti netuší, co vlastně vkládají do úst.  Podle časopisu Chicago Mag to nejlépe vyjádřil vynálezce této technologie v roce 1995:

„Většinu lidí by hodně znechutilo, kdybyste jim naservírovali srdce nebo jazyk… když se z nich ale vytvoří restrukturovaný produkt, ztratí tyto orgány svou identitu. Může se jednat o dršťky, srdce či spařené žaludky…“

Jinak řečeno, o žebírko vůbec nejde. Ve skutečnosti je to kombinace nepoužívaných zvířecích částí, zpracovaných ve zvláštních zařízeních a zformovaných do podoby žebírka. Spolu se 70 přísadami, chemikáliemi, plnidly a geneticky modifikovanými ingrediencemi tak vzniká „masový“ výrobek, který chutná jako žebírko.[/quote]

Následující obrázek shrnuje přehledně to, čemu se říká McCukrovkový McRib:

Žemle McRib: Obohacená mouka (bělená pšeničná mouka, mouka ze sladového ječmene, niacin, redukované železo, thiamin mononitrát, riboflavin, kyselina listová), voda, droždí, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Obsahuje maximálně 2 procenta následujících látek: sůl, kukuřičná moučka, pšeničný lepek, olej ze sójových bobů, částečně hydrogenovaný olej ze sójových bobů a olej ze semen bavlny, dextróza, cukr, mouka ze sladového ječmene, mouka ze šlechtěné pšenice, síran vápenatý, síran amonný, sójová mouka, kypřidla těsta (steraoyl-2-laktylát sodný, DATEM, vitamín C, azodicarbonamid, mono a diglyceridy, ethoxylované mono a diglyceridy, monocalcium fosfát, enzymy, guar guma, peroxid vápníku), propionát vápenatý (konzervant), sójový lecitin.

Vepřový karbanátek McRib: vepřové maso, voda, sůl, dextróza, konzervanty (BHA, propylgallát, kyselina citronová).

Omáčka McRib: voda, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, rajčatová pasta, destilovaný ocet, melasa, přírodní kouřové aroma (rostlinného původu), modifikovaný potravinový škrob, sůl, cukr, koření, olej ze sójových bobů, xantanová guma, cibulový prášek, česnekový prášek, čili paprika, benzoát sodný (konzervant), karamelová barva, řepný prášek.

Nakládané plátky: okurka, voda, destilovaný ocet, sůl, chlorid vápenatý, ledek, sorbát draselný (konzervant), přírodní aromata (rostlinného původu), polysorbát 80, extrakty z kurkumy (barva).

Kousky cibule.

[quote align="center" color="#999999"]

V Austrálii a Evropě je používání azodicarbonamidu jako potravinového doplňku zakázáno. V Singapuru může být používání této látky v potravinách potrestáno pokutu ve výši 450 000 dolarů a 15 lety vězení. Ve Spojených státech je používání azodicarbonamidu povoleno do úrovně 45 ppm. Nepochází z prasat krmených kukuřicí, sójou a antibiotiky.[/quote]

Překlad:  Tomáš Piňos

Zdroj: naturalsociety.com