Jako rychlý doplněk k našemu nedávnému článku o razii na server Silk Road (Hedvábná stezka) a k tomu, co to znamená pro bitcoin (překvapivě nic moc), je tu cosi, co nám přišlo skutečně legrační. FBI zjevně zjišťuje, že se nachází v situaci, kdy není schopna Strašnému Pirátovi zkonfiskovat zašité bitcoiny. [quote align="center" color="#999999"] „Zavřením Hedvábné stezky a zatčením jejího údajného provozovatele se FBI ocitla v nezmapovaném území. Vynucovatelé zákona, jakmile zavřeli tuto skrytou stránku, tak se dali do práce na konfiskaci peněz a materiálů údajnému hlavounovi drogových obchodů Rossi Ulbrichtovi, ale v tomto případě se tato obvykle rutinní procedura ukázala být zvláštním zádrhelem.


Ke značné Ulbrichtově osobní hotovosti více než 600 000 bitcoinů se FBI pořád nemůže dostat. Jediným způsobem, jak vytáhnou ze soukromé peněženky Bitcoiny je mít odpovídající soukromý klíč k autorizaci této transakce. FBI není schopno se prolomit šifrováním chránícím Ulbrichtovu peněženku, takže všechny ty Bitcoiny – v částce zhruba 80 milionů dolarů v současných kurzech – jsou nedostupné. Na základě veřejně dostupných dat je to asi 5% všech Bitcoinů, které zrovna teď existují.

Peníze, které měli na této stránce uživatelé, nebyly však tak dobře chráněné. Než mohli na Silk Road (Hedvábné stezce) provést uživatelé transakce, museli nahrát na této stránce Bitcoiny do svěřeneckého účtu. Tyto coiny byly podle ujednání převedeny do prodejcovy soukromé peněženky, až když kupující potvrdil dodávku zboží. Když Federálové Silk Road zabrali, bylo tam 26 000 Bitcoinů na uživatelských účtech, kterých se šlo relativně snadno zmocnit.

FBI převedla všech těch více než 26 000 zabraných Bitcoinů do své osobní peněženky, ale protože transakce Bitcoinů se veřejně sledují, netrvalo internetu dlouho, než našel adresu peněženky FBI. Uživatelé se pustili do převedení malého zlomku Bitcoinů na FBI připojováním veřejných komentářů proklínajících válku s drogami a zatčení Ulbrichta. Uživatelé rovněž ku svému užitku označili adresu této peněženky jako „Silroad Seized Coins“ (Zabrané coiny z Hedvábné stezky). Komentáře si můžete, jak tam přichází, číst v blockchainu této FBI peněženky.“ [/quote]

Jinými slovy ty hlavní rysy atraktivity bitcoinů – že jsou nevysledovatelné jako hotovost a zároveň je nikdo zvenku v konvenčním smyslu nemůže ‚ukrást‘ – zůstávají naprosto perfektně nedotčené. Neschopnost FBI zabrat Strašlivému Pirátovi zašité bitcoiny je pro pověst bitcoinů obrovským vítězstvím.

To, že uživatelé zaplavují peněženku FBI protesty proti válce s drogami, je další ironií. Jelikož je nelze identifikovat, nemusí se strachovat z odvety, což jim poskytuje perfektní příležitost ventilovat svůj názor na nesmyslnou ‚válku s drogami‘. Nezmění to nic, máme ale podezření, že i uvnitř FBI byli už doteď lidé, kteří se ptali, zda dává ‚válka s drogami‘ nějaký smysl. Jak jsme uvedli před tím, i po 30 letech ještě nedosáhla ani jediného ze svých údajných oficiálních cílů. To v podstatě ponechává pouze jedinou možnost, použijeme-li při úvahách nad otázkou, proč pokračuje, Occamovu břitvu, pak ty oficiální důvody nejsou pravými důvody. Existuje za nimi skrytá agenda.

Pecunia non olet (Peníze nepáchnou)

Úřady zabraly Ulbrichtovu bitcoinovou ‚peněženku‘ – to ale k převzetí kontroly nad těmito penězi nestačí:

[quote align="center" color="#999999"]

„Ač úřady Ulbrichtovu peněženku kontrolují, není to stejné, jako mít ty peníze. Je to stejné, jako když podezřelému zaberou počítač s cennými daty uvnitř, ale nemohou se k nim dostat, kvůli silnému zašifrování, které brání přístupu. Ulbricht sám má určitě nezbytné informace k odemknutí své peněženky – jinak by mu nebylo moc k užitku, kdyby si nashromáždil Bitcoiny v hodnotě 80 milionů dolarů. Je možné, že prokurátoři proti němu použijí pák, které mají, aby s ním dosáhli dohody, k níž bude patřit vydání šifrovacích klíčů.“ [/quote]

Pokud Ulbricht sází na hrabivost vlády, což mu poskytne trochu páku k vyjednávání, tak má nejspíš pravdu. Aby s tím byla ještě větší legrace, tak vláda bitcoiny neuznává jako ‚peníze‘ – to jí ale nebrání, aby tyhle ‚ne-peníze‘ neutrácela. Jak uvádí autoři, v podstatě zbankrotované vládě by se bezpochyby taková infúze hotovosti hodila:

[quote align="center" color="#999999"]

„Vláda nechce Bitcoiny ani uznat za peníze, to jí ale zjevně nebrání v jejich utrácení. V těchto temných dnech zavření vlády a zabavování by se Strýčku Samovi infúze hotovosti hodila. Bitcoiny zabrané jako součást operace Silk Road budou zadržovány, dokud nebudou ukončeny právní úkony, pak se zlikvidují, říká mluvčí FBI. Uživatelé, kterým patří těch 26 000 BTC, je nejspíš nikdy neu vidí. I kdyby se Ulbricht vyhnul strávení zbytku svých dnů ve vězení, tak na něj ten balík 80 milionů dolarů nejspíš nepočká.“[/quote]

Všechno to hodí na Ulbrichta, takže lze silně pochybovat, že by kdy zase opustil vězení. Samozřejmě, že nelze kategoricky vyloučit, že jednoho dne se změní válka s drogami a některé s drogami spojené rozsudky se retroaktivně změní. Nicméně reputace bitcoinu jako bezpečné a anonymní formy peněz zůstane nedotčena a může dokonce s příchodem razie na Hedvábnou stezku ještě posílit. Jelikož Strýček Sam prostě hraje podle věky starého pravidla:

“Pecunia non olet”. (Peníze páchnou.)

Denní data Bitcoinů: pořád se pevně drží i po úvodním “mini propadu”.

Podpořit provoz AC24 bitcoiny můžete ZDE .

Pater Tenebrarum

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  acting-man.com