Tepco zápasí s vysoce radioaktivní vodou ve snaze ji zadržet, protože ta uniká do oceánu u Fukušimy. Šéf japonské NRA Shinji Kinjo řekl: „Právě teď máme nouzový stav,“ neboť jak uvedl, zadržovaná podzemní voda prorazila podzemí bariéru a stoupá k povrchu – přičemž překračuje limity pro vypouštěnou radioaktivitu. Kinjo v dost upřímném komentáři na typicky stoického Japonce řekl, že „smysl pro krizi byl u Tepco slabý,“ s dodatkem, že „proto se to prostě nemůže nechat na Tepco samotné,“ aby se ona vypořádala s nadcházející katastrofou.


Jak uvádí Reuters, Tepco byla v reakci na to obviněna ze zakrývání nedostatků a byla kárána za svou neschopnost, a zatímco společnost říká, že přistupuje k opatřením k uzavření těch úniků, má Kinjo strach, že kdyby se voda dostala na povrch, „tak by pak mohla téct extrémně rychle,“ s tím, že někteří naznačují, že do kritického okamžiku jsou už jen tři týdny.

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Z havarované japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě do oceánu prosakuje vysoce radioaktivní voda, což vytváří „stav nouze“, s nímž operátor bojuje, aby to zadržel, uvedl v pondělí činitel jaderného dozoru této země.

Tato zadržovaná podzemní voda pronikla podzemní bariérou, stoupá k povrchu a překračuje zákonné limity pro vypouštění radioaktivních látek, řekl Reuters Shinji Kinjo, šéf úkolových sil Úřadu pro jadernou regulaci (NRA).

Protiopatření plánovaná Tokyo Electric Power Co jsou pouze dočasným řešením, řekl.

„Smysl pro krizi je u Tepco slabý,“ řekl Kinjo. „Proto to nelze nechat pouze na Tepco samotné,“ aby se ona vyrovnala s nadcházející katastrofou.

„Zrovna teď máme stav nouze,“ řekl.

Když postavíte zeď, tak se tam bude voda samozřejmě shromažďovat. A ta voda nemá jinou možnost než jít bočními cestičkami, až ji to nakonec přivede do oceánu,“ řekl Masashi Goto penzionovaný jaderný inženýr z Toshiba Corp, který pracoval na několika elektrárnách Tepco. „A tak je teď otázkou, kolik máme ještě času?“

Zadržovaná voda by mohla vystoupat k povrchu během tří týdnů, uvedl v sobotu Asahi Shimbun. Kinjo řekl, že čas tří týdnů není časovým rozvrhem, na němž by se zakládaly kalkulace NRA, uznal ale, že pokud by se voda dostala na povrch, „mohla by pak téct extrémně rychle.“

Přiznání dlouhodobých úniků tritia spolu s obnovením kritiky od regulátora ukazuje, jak prekérní situaci Tepco čelí s 11 miliardami dolarů na vyčištění a s potřebou poradit si se základním problémem: Jak zabránit vodě znečištěné radioaktivními prvky jako je cesium, aby nenatekla do oceánu.[/quote]

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com