Existence americké vojenské biologické laboratoře v Gruzii je i nadále překážkou pro rozvoj hospodářských styků s Ruskem. A dávní partneři Gruzie – Arménie, Ázerbájdžán a Írán – byli nanejvýš překvapeni, že nedostali od úřadů této republiky pozvání, aby zahájili v této laboratoři společnou práci. Lugarovo výzkumné centrum je pokládáno za jednu z nejtajnějších organizací v Gruzii. Bylo postaveno za pět let z prostředků USA a hned po tom, co se objevilo, o něm začaly kolovat legendy. Místní obyvatelé se snažili uhodnout, proč vlastně věnovala Amerika 270 milionů dolarů na otevření laboratoře v jiné zemi.


Jedním z nejrozšířenějších předpokladů je, že v Gruzii mohou Američané vyvíjet biologické a chemické zbraně. Slavnostního otevření centra se například zúčastnil náměstek amerického ministra obrany pro otázky protiatomové, chemické a biologické obrany a polovinu zaměstnanců tvoří vojenští odborníci.

 

Tak soustředěná pozornost USA nutně vyvolává obavy obyvatel Gruzie, – svěřil se nám bývalý ministr státní bezpečnosti Gruzie Valerij Haburdzania:

[quote align="center" color="#999999"]

U obyvatel to nevyvolává důvěru, protože Američané neprojevili žádný zájem o gruzínskou ekonomiku a najednou se začali zajímat o jakési biologické experimenty na našem území. A není jasné, proč pracují na civilním objektu vojáci. [/quote]

Rozšíření ptačí chřipky v roce 2011, epidemie spalniček koncem roku 2012, prasečí mor v roce 2013, to všechno spojují obyvatelé Gruzie s existencí laboratoře. V některých médiích se dokonce objevily informace o tom, že Američané zkoušejí působení těch či oněch virů na obyvatelích Gruzie. Oficiální verzi o tom, že výzkumné centrum s tím nemá nic společného a že Spojené státy postavily toto centrum v Gruzii jen proto, aby sledovaly epidemiologickou situaci v republice, už dnes téměř nikdo nevěří, tvrdí gruzínský politolog Arčil Čkoidze:

[quote align="center" color="#999999"]

Každý rok uhynou u venkovského obyvatelstva stovky prasat. Příčinou je virus, který už nebyl v Gruzii, jak tvrdí ve vládě, zaznamenán několik let. Je třeba zjistit původ tohoto viru. Přičemž je žádoucí, aby se tak stalo společně s ruskými odborníky. Musíme se přece dozvědět, odkud se tenhle virus vzal.[/quote]

Gruzínská laboratoř je ještě jedním článkem v celém řetězu podobných institucí, které Američané postavili v řadě evropských zemí, v Thajsku, Egyptě a Keni, aby mohli šířit svůj vliv v geopoliticky důležitých regionech světa. A Spojené státy, které se řídí jen svými vlastními zájmy, jen málo znepokojuje, jestli vůbec místní obyvatele biologické laboratoře podezřelého a nepochopitelného zaměření potřebují.

Zdroj:  czech.ruvr.ru