Pro zemi, od které se čeká, že je nejmocnější na světě, je celkem trapná skutečnost, že se dnes Američané probudili, aby zjistili, že velká část jejich národních záležitostí zavřela krám. Díky umíněnosti prezidenta Baracka Obamy kvůli vlajkové lodi jeho zdravotní politiky se nepovedlo Demokratům a Republikánům dosáhnout v Kongresu dohody o federálním rozpočtu, čímž byla americká vláda donucena poprvé po 17 letech zavřít s tím, že asi 700 000 federálních zaměstnanců je naneurčito vysazeno z práce. Ač Bílý dům trvá na tom, že důležité oblasti vlády, jako ozbrojené síly, budou nadále fungovat, představuje zavření zase další ránu prestiži Obamovy administrativy v době, kdy se pořád ještě vzpamatovává z nejapného vypořádání z nedávné syrské krize.


Ještě před ne příliš dávnou dobou vzhlížel svět k Americe jako k politickému i ekonomickému vůdci. Teď už to ale nelze brát jako samozřejmost díky neschopnosti pana Obamy poskytnout na kterékoliv frontě rozhodné vůdcovství.

Republikáni správně argumentují, že Obmacare se protlačuje ještě před tím, než jsou řádně vyhodnocena rizika zvýšeného zadlužení hromaděného v době, kdy se americká ekonomika ještě vzpamatovává z největší ekonomické krize nedávné historie.

Mezi tím vynoření Ruska jako hlavního mocenského handlíře Syrské krize těžce poškodilo americké postavení jako hlavního globálního hráče.

Krátce, čím déle pokračuje Obamovo prezidentství, tím více upadá americký status supervelmoci.

Con Coughlin

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: blogs.telegraph.co.uk