Podobné scénáře jsme mohli sledovat už v minulosti: důkazy toho, že ohromná finanční moc nadnárodních korporací si dokáže koupit zákonodárce, kteří byli zvoleni, aby „zastupovali“ voliče. Společnost Monsanto však nyní posunula laťku ještě výš. Místo toho, aby se spokojili s nějakým tím úplatkem nebo obešli směrnice Ministerstva zemědělství Spojených států (USDA), lobbisté Monsanta zašli tak daleko, že prosadili přílepek nového zákona, díky němuž se Monsanto dostáva nad federální vládu.


Aktivisté a zainteresovaní občané, kteří vývoj tohoto tématu sledují, to nazývají Zákonem na ochranu Monsanta. Jedná se o legislativní přílepek k (Poskytování záruk zemědělcům, odst. 735) vesměs nesouvisejícímu stálému usnesení Senátu o rozpočtových výdajích. Možná jste už informováni o tom, v čem tento přílepek spočívá, pokud ale ne, narazíte patrně na houževnatý odpor lobbistů společnosti Monsanto.

Bude-li tento přílepek spolu se zákonem schválen, Monsanto bude absolutně imunní vůči verdiktům federálních soudů, jež by chtěly zakázat jakékoli nové geneticky modifikované plodiny této společnosti. Jedná se o plodiny, které mohou ohrožovat obyvatelstvo nebo životní prostředí (nebo by mohly být ilegálně pěstovány Ministerstvem zemědělství). Mluvíme o soudech, které nebudou moci Monsanto nijak potrestat, pokud například vyjde najevo, že nový produkt může způsobit rakovinu. Ať už půjde o geneticky modifikovaný banán nebo jablko, Monsanto bude moci takovou potravinovou zrůdnost pěstovat v jakémkoli rozsahu za přihlížení soudu.

Sdružení Food Democracy Now sepsalo petici, v níž se uvádí:

[quote align="center" color="#999999"]

„Zákon na ochranu Monsanta by znemožnil soudcům plnit své ústavou dané poslání a chránit práva spotřebitelů a životní prostředí. Místo toho by otevřel stavidla pro pěstování nových, neotestovaných, geneticky vytvořených plodin.“[/quote]

Společnost Monsanto nesmírně rozzruřilo, když federální soud kvůli obavám o životní prostředí v roce 2010 odvolal souhlas s tím, aby Monsanto pěstovalo geneticky modifikovanou cukrovku. Přesně takovým verditkům chce Monsanto zamezit a hodlá si uzurpovat větší moc než federální soudy v rámci svého úsilí o ovládnutí celého potravinového řetězce.

 

Monsanto vítězí nad vládou USA

Monsanto se dokonce od svého založení v roce 1901 úspěšně podílelo na vraždění. Jen velmi málo lidí je informováno o historii této společnosti. Jen málo aktivistů si uvědomuje, že se jedná o stejnou firmu, která byla spolu se společností Dow Agrisciencies zodpovědná za vytvoření prostředku Agent Orange. Tato směs, která byla vyrobena pro americkou armádu, jež ji měla během války ve Vietnamu používat jako defoliant (ve skutečnosti ji používala pro tajné operace s chemickými zbraněmi, které postihly jak vlastní, tak nepřátelské jednotky), obsahovala vysoce toxické přísady, včetně dioxinu – jedné z nejjedovatejších existujících látek.

Agent Orange společnosti Monsanto zabil 400 000 lidí a způsobil, že se narodilo na 500 000 dětí s vážnými postiženími. Další milion lidí, kteří byli Agentu Orange vystaveni, zůstalo invalidními nebo mělo zdravotní potíže. Byli mezi nimi i američtí vojáci.

Co se tedy stalo společnosti Monsanto poté, co vytvořila „defoliant“, který byl ve skutečnosti smrtící chemickou zbraní, jež zabíjela, mrzačila a ničila životy nevinných lidí a amerických vojáků? Monsanto vydalo vskutku srdcervoucí prohlášení, podle něhož Agent Orange nebyl tak nebezpečný, navzdory důkazům, které jsou dnes brány jako fakta:

[quote align="center" color="#999999"]

„Soucítíme s lidmi, kteří jsou přesvědčeni, že jim byla způsobena újma, a rozumíme jejich potřebě nalézt příčinu. Podle spolehlivých vědeckých důkazů však Agent Orange není příčinou vážných, dlouhodobých zdravotních následků„Soucítíme s lidmi, kteří jsou přesvědčeni, že jim byla způsobena újma, a rozumíme jejich potřebě nalézt příčinu. Podle spolehlivých vědeckých důkazů však Agent Orange není příčinou vážných, dlouhodobých zdravotních následků.“[/quote]

Společnost z toho nakonec vyvázla dost lacině, když umlčela umírající veterány tím, že vyplatila 45 procent ze 180 milionového odškodnění, a přiměla je k tomu, aby stáhli žaloby. Firma pak samozřejmě pokračovala v produkci geneticky modifikovaných plodin a ovládla přes 90 procent trhu s GM semeny. Trhu, na kterém v podstatě získala monopol tím, že si nechala semena patentovat, čemuž se v Indii říká „biopirátství“. Předtím tato firma produkovala ve velkém plasty, o kterých dnes víme, že mají na svědomí hormonální změny u jejich uživatelů.

Nesmíme však zapomenout na to, že Monsanto má tolik vazeb na vládu Spojených států, že se jí podařilo dostat do velmi pohodlné pozice. Bývalý viceprezident společnosti Monsanto Michael Taylor se nakonec stal šéfem amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Předtím se Taylor v Monsantu věnoval právě právním otázkám ohledně potravin a léčiv. Konkrétně pak růstovému hormonu rBGH, který je výtvorem Monsanta.

Dnes už Monsanto nefunguje utajeně, ale snaží se díky Zákonu na ochranu Monsanta o mnohem výraznější posun. Tento zákon nemusí být nebezpečným precedentem jen pro Monsanto, ale i pro další naduté nadnárodní korporace, které si chtějí uzurpovat větší moc a imunitu vůči verdiktům amerických soudů.

Další články k tématu:

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: naturalsociety.com