Scotland Yard vyhodnocuje novou informaci o smrti princezny Diany, aby určil, je-li věrohodná.  Princezna Diana zemřela v roce 1997 v Paříži při autonehodě. Nová informace s domněnkou, že princezna Diana byla zavražděna, pronikla ke Scotland Yardu přes vojenské zdroje, tvrdí Metropolitní policie. K této informaci ale patří i domněnka, že princezna waleská, Dodi al Fayed a jejich řidič byli zabiti příslušníkem britských ozbrojených sil, a tu vyhodnocují důstojníci z Velitelství speciálních zločinů a operací.


K policii to proniklo od bývalého tchána a tchyně bývalého vojáka, tvrdí zdroje Sky.

Princezna Diana a Dodi al Fayed opouští 31. srpna 1997 hotel Ritz

Smrt princezny Diany a pana al Fayeda v Paříži v roce 1997 byla vyšetřována a přezkoumávána během 90 denního šetření vedeného lordem spravedlnosti Scottem Bakerem z Královského soudního dvora v roce 2007.

7. dubna 2008 dospěla porota ke svému verdiktu, že „k nezákonnému zabití došlo kvůli hrubé nedbalosti při řízení následujícího vozidla a toho Mercedesu.“

Metropolitní policie dodala, že toto hodnocení nebylo revizním vyšetřováním a nespadá pod Operaci Paget – tj. šetření vedené lordem Stevensmen ohledně konspiračních teorií.

Vrak Mercedesu, v němž tento pár během havárie cestoval.

Po šetření Metropolitní policie řekla, že utratila 8 milionů liber za s tím spojené služby a za vyšetřování Operace Paget mezi lety 2004 až 2006.

Bývalý komisař metropolitní policie lord Stevens vydal v prosinci 2006 svou zprávu, která zamítala tvrzení o zavraždění princezny Diany a pana al Fayeda.

Dopisovatel černé kroniky Sky Martin Brunt řekl: „Chápeme to tak, že tato informace obsahuje domněnku, že princezna Diana a Dodi al Fayed a řidič jejich auta byli zabiti členem britských ozbrojených sil.

„O této informaci se říká, že zcela nedávno unikla ke Scotland Yardu. Chápeme to tak, že k ní patří i odkazy o čemsi známém jako Dianin diář.“

„Tohle je ve velice raných dnech vyšetřování a informace právě přišla a Scotland Yard neochvějně trvá na tvrzení, že tohle není opětovným otevřením jejich vyšetřování z roku 2004, kdy strávili tři roky prověřováním okolností princezniny smrti.“

„Bere ale tuto informaci vážně a uvažuje o tom, že by mohla otevřít nové vyšetřování, a tahle eventualita je možná.“

Diana, pan al Fayed a jejich řidič Henri Paul zemřeli po havárii Mercedesu v Pařížském tunelu 31. srpna 1997.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: news.sky.com