Záznam je v souběhu s útokem z 21. srpna. Nové video má údajně ukazovat, jak džihádističtí rebelové v Sýrii pálí chemické zbraně jen hodiny po útoku z 21. srpna na damašské předměstí Ghouta, což byl incident, který soustředil globální odsouzení a vina za něj byla svalena na síly Bášara Asada. Záznam ukazuje militanty opozice střílející v noci granáty a rakety. Mají plynové masky a obklopují je džihádistické náležitosti. Video bylo natočeno v ranních hodinách 21. srpna v souběhu s údajným útokem chemickými zbraněmi na Ghoutu. Skupina militantů se jmenuje Islámský batalion, a ta sídlí ve východní Ghoutě. Operace byla nazvána „al-Reeh al-Sarsar“ (Všemocný vichr) a ty granáty střílí směrem k damašskému předměstí al-Qaboun.


Jak poukázal blogger Eretz Zen: „Název ‚al-Reeh al-Sarsar‘ je shodou okolností jménem „chemické brigády“, která vystavila video hrozící při testování na králících příznivcům syrské vlády použitím chemických zbraní, zvláště alawitům.“

Na video upozornil blogger Brown Moses, kterého běžně citují mainstreamová média jako spolehlivý zdroj o chemických zbraních. Tento blogger není v žádném případě přívržencem Asadova režimu, jelikož jeho analýzy téměř vždy poukazují prstem na použití chemických zbraní syrskou vládou.

Jak jsme poukázali už minulý měsíc, příběh korespondenta Associated Press Dale Gavlaka líčil interview s rebely, kteří přiznávali, že oni odpovídají za útok chemickými zbraněmi z 21. Srpna. Podle těchto militantů neodborně zacházeli s chemickými zbraněmi dodanými jim Saúdskou Arábií, což způsobilo explozi, která vedla k incidentu, který zabil stovky lidí.

Uniklé telefonní hovory z počátku letošního roku, mezi členy Svobodné syrské armády obsahovaly podrobnosti o plánech na provedení útoku chemickými zbraněmi schopného zasáhnout oblast o rozloze jednoho kilometru. Rovněž unikl záznam ukazující militanty opozice testující to, co vypadalo jako nervová látka na laboratorních králících.