Když jsme před tím hledali skutečné národní zájmy v pozadí, které odpovídají za zhoršující se situaci v Sýrii, která by se nakonec mohla rozvinout do všeobecné války se statisíci mrtvými, tak jsme jasně uvedli, že to vždy bylo a je jen o plynu, nebo o plynovodu, abychom byli přesní, a speciálně o zapojení maličkého, ale über-bohatého státečku Katar. Netřeba říkat, že verze oficiálně překroucených událostí tenhle skrytý motiv nikdy nezmínila, a propagandistická mašinérie populární propagandy, zvláště od mocností podporujících syrské „rebely“, k nimž patří Izrael, USA a arabské státy, zkouší vyvolávat veřejnou a demokratickou podporu líčením Asada jako brutálního diktátora používajícího chemických zbraní v linii toho, co by šlo označit za přesné opsání zdůvodnění, které kdysi použili už v Iráku.


Na druhou stranu je tu Rusko (a v menší míře i Čína: o čínských strategických zájmech na produktovodech na Středním východě si přečtěte zde), kteří byli líčeni jako hlavní přívrženci „zla“ Asadova režimu, totiž toužící po zachování status quo bez vojenské intervence. Takovéto pokusy mohou vyjít ošklivě, zvláště když, jak jsme před tím uvedli, americká námořní pěchota dorazila do Izraele, a okamžitě dorazila i ruská Pacifická flotila na Kypr (který je co by kamenem dohodil od Sýrie), což by mohlo katalyzovat nějaký vojenský důsledek dříve, než bychom se nadáli.

Nicméně k zodpovězení pořád zatím zůstává jedna otázka, a ta je teď velice citlivá, když jsou US na pokraji hlasování o vyzbrojování syrských rebelů, kdo vyzbrojoval tu řečenou skupinou Al-Káida podporovaných militantů až dosud. Teď už jsme konečně díky FT dostali (vůbec nepřekvapující) odpověď, která se vrací k našim původním prohlášením, a dokazuje, že jak se tak na Středním východě děje často, je to zase jednou všechno o přírodních zdrojích.

Financial Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Maličký na plyn bohatý stát Katar během posledních dvou let už utratil více než 3 miliardy dolarů za podporu povstání v Sýrii, čímž daleko předstihuje všechny další vlády, teď je ale jako hlavní zdroj zbraní pro rebely předstihla Saúdská Arábie. Náklady na katarskou intervenci, jejich poslední tlak na podporu arabské revolty, jsou zlomkem jejich portfolia zahraničních investic. Ale jejich finanční podpora revoluci, která se zvrhla ve zběsilou občanskou válku, dramaticky zastiňuje západní pomoc této opozici.

Během tuctů interview, které s vůdci rebelů vedl FT jak v zahraničí, tak uvnitř Sýrie, stejně jako s regionálními a západními činiteli, se objasnila role Kataru v Syrském konfliktu, zdroji vršících se kontroverzí. [/quote]

Zrovna tak jako v Egyptě a v Libyi, kde s režimem bojovali CIA Západem financovaní žoldnéři, i Katar si platí své vlastní žoldnéřské síly.

[quote align="center" color="#999999"]

Tento malý stát s ohromným apetitem je největším dárcem politické opozici, poskytuje štědré utečenecké balíčky dezertérům (jeden odhad to klade na 50 000 dolarů za rok pro dezertéra a jeho rodinu) a poskytl ohromné částky na humanitární pomoc.

V září mnozí z rebelů v syrské provincii Aleppo dostali měsíční plat 150 dolarů díky laskavosti Kataru. Zdroje blízké katarské vládě říkají, že celkové výdaje dosáhly až 3 miliardy dolarů, zatímco rebelové a diplomatické zdroje tohle číslo uvádí nanejvýš jako 1 miliardu dolarů.

Pro Katar, vlastníka třetích největších plynových rezerv na světě, je intervence do Sýrie součástí agresivní snahy za globální uznání a je to téměř poslední kapitola jejich pokusů ustanovit se jako hlavní hráč regionu poté, kdy podpořili libyjské rebely, kteří v roce 2011 svrhli Muammara Kaddáfího.[/quote]

Tohle není bohužel ani polovina tohoto příběhu. Vzpomeňte si na článek vystavený téměř před rokem Katar: Ropou bohatý a nebezpečný, který tohle všechno předvídal:

[quote align="center" color="#999999"]

Proč by se Katar chtěl zapojit do Sýrie, kam investoval jen málo? Mapa odhaluje, že toto království je geografickým vězněm malé enklávy na pobřeží Perského zálivu.

Spoléhá na export zkapalněného zemního plynu (LNG), protože mu Saúdská Arábie odpírá možnost postavit si plynovody na vzdálené trhy. V roce 2009 se uvažovalo o návrhu na plynovod do Evropy přes Saúdskou Arábii a Turecko k plynovodu Nabucco, ale Saúdská Arábie, která se vztekala na svého malého ale o to hlučnějšího bratříčka, zablokovala veškerou expanzi na vzdálená území.

Už největší producent LNG Katar svou produkci LNG nezvýší. Trh začíná být nasycený s osmi novými závody v Austrálii, které se zapojí mezi lety 2014 a 2020.

Při plynem nasyceném severoamerickém trhu a ještě daleko konkurenčnějším asijském trhu, zůstává jen Evropa. Objevy nových plynových polí u Izraele, Libanonu, Kypru a Sýrie otevřely nové možnosti jak obejít saúdskou bariéru a zajistit si nové zdroje. V Turecku už jsou postavená potrubí, jen dostat plyn. V cestě stojí jen Asad.

Katar spolu s Turky by rád odstranil Asada a do Sýrie instaloval novou kapitolu Muslimského bratrstva. To je nejlépe organizované politické hnutí v této chaotické společnosti a mohlo by zablokovat úsilí Saúdské Arábie o instalaci daleko fanatičtějšího režimu zakládajícího se na wahhábitismu. Jakmile bude Bratrstvo u moci, tak rozsáhlé konexe tohoto emíra u skupin Bratrstva po celém regionu by mu měly usnadnit nalézt přátelské ucho a otevřenou náruč v Damašku.

Řídící středisko k vysílání rebelů proti Asadovi bylo zřízeno v tureckém městě Adana u syrských hranic . Saúdský náměstek ministra zahraničí princ Abdulaziz bin Abdullah al-Saud požádal, aby Turci zřídili spojené turecko-saúdsko-katarské operační středisko. „Turci přišli na nápad na provozování základny v Adana proto, aby mohli na její operace dohlížet,“ řekl zdroj ze Zálivu Reuters.

Boje budou nejspíš pokračovat po mnoho dalších měsíců, ale Katar je v tom dlouhodobě. Na konci z toho budou kontrakty na ohromné rekonstrukce a dojde k rozvoji plynových polí. V každém případě musí Asad jít. Není v tom nic osobního; je to čistě byznys, aby se v budoucnu udržel v Kataru klid a blahobyt.[/quote]

Více o strategické důležitosti této klíčové přípojky k plynovodu Nabucco a o tom, proč je pro tolika mocností Sýrie problematická. Z roku 2009:

[quote align="center" color="#999999"]

Katar navrhl plynovod ze Zálivu do Turecka, což je projevem toho, že tento emirát uvažuje o další expanzi exportu ze svých na světě největších plynových polí poté, co dokončil ambiciózní program na více než zdvojnásobení své kapacity k produkci zkapalněného zemního plynu (LNG).

„Toužíme po plynovodu z Kataru do Turecka,“ řekl minulý týden Sheikh Hamad bin Kalifa Al Thani, vládce Kataru po rozhovorech s tureckým prezidentem Abdullahem Gulem a ministerským předsedou Recep Tayyip Erdoganem v západotureckém výletním městě Bodrum. „Diskutovali jsme o této otázce v rámci spolupráce na poli energetiky. K tomuto účelu bude zřízena pracovní skupina, která přijde s konkrétními výsledky v co nejkratším možném čase,“ řekl podle turecké zpravodajské agentury Anatolia.

Další zprávy v tureckém tisku uvedly, že tyto dva státy zkoumají možnost katarských dodávek plynu do strategického projektu plynovodu Nabucco, který by přepravoval středoasijský a středovýchodní plyn do Evropy, a obešel tak Rusko. Potrubí z Kataru do Turecka by se mohlo napojit na Nabucco v jeho navrhovaném výchozím bodě ve východním Turecku. Minulý měsíc pan Erdogan a ministerští předsedové čtyřech evropských zemí podepsali tranzitní dohodu pro Nabucco, čímž vyčistili cestu pro konečné investiční rozhodnutí příští rok v EU podporovaném projektu na snížení evropské závislosti na ruském plynu.

„Co se týče tohoto cíle, tak si myslím, že plynovod mezi Tureckem a Katarem by tuhle otázku vyřešil jednou pro vždy,“ dodal pan Erdogan podle reportáží v několika novinách. Tyto reportáže se vyjadřovaly o možnosti dvou cest takovéhoto potrubí. Jedna by vedla z Kataru přes Saúdskou Arábii, Kuvajt a Irák do Turecka. Ta druhá by šla přes Saúdskou Arábii, Jordánsko, Sýrii a do Turecka. Nebylo jasné, jestli by se ta druhá možnost nenapojila na pan-arabské potrubí přepravující egyptský plyn přes Jordánsko do Sýrie. Tohle potrubí, které by se mělo prodloužit do Turecka, se také navrhovalo jako zdroj plynu pro Nabucco.

Na základě produkce z ohromného Severního pole v Zálivu si Katar zajistil vedoucí postavení jako vůdčí světový exportér LNG. Rýsuje se to i přes program výstavby zaměřený na zvýšení kapacity jejich roční produkce LNG na 77 milionů tun do konce příštího roku z 31 milionů tun loni. Ovšem v roce 2005 tento emirát uvalil na plány pro další rozvoj Severního pole moratorium, aby provedl studii rezervoárů. Nedávno tento zákaz prodloužil o dva roky do roku 2013. [/quote]

Konkrétně jde v probírané záležitosti o tu zelenou část navrhovaného potrubí, a jak je vysvětleno výše, k tomu jednoduše nedojde potud, pokud je Rusko spojencem Asada.

Tak to tu máte: Katar dělá všechno možné, aby mohl podpořit krveprolití, smrt a destrukci pomocí nikoliv snad syrských rebelů, nýbrž žoldnéřů: profesionálů dobře placených, aby bojovali a zabíjeli členy zvoleného režimu (i kdyby snad nepopulárního), kvůli čemu? Proto, aby se nepředstavitelně bohatí emírové z Kataru mohli ještě obohatit. Ač to není tak, že by Rusko bylo nějaké nevině: tak všechno, co chce, je udržet si svou strategickou páku na Evropu, že bude největším vnějším dodavatelem zemního plynu pro tento kontinent přes své vlastní potrubí . Kdyby snad vznikl Nabucco, tak by Gazpromia hrozně, strašně zuřila a vydělala by daleko méně peněz!

Co se týče syrských „rebelů“, kdo jim ještě pomáhá? Samozřejmě, proč jim pomáhá USA a Izrael. A s paradigmatem toho, že by to měla být jen otázka času, kdy to tam „převezme“ Muslimské bratrstvo, už otestované v Egyptě.

[quote align="center" color="#999999"]

Podle stockholmského Mezinárodního institutu výzkumu míru, který sleduje přepravy zbraní, do Sýrie poslal většinu zásilek zbraní Katar, s více než 70 dopravními lety do sousedního Turecka mezi dubnem 2012 a letošním březnem.[/quote]

Možná by se Putin mohl obrátit na Johna Kerryho, že by radši, kdyby Katar „syrským žoldnéřům nedodával pomoc“?

Co je horší, a co je už známo, je to, že USA – vždy bdělí křižáci bojující proti Al-Káidě – v podstatě tímto také tuto teroristickou organizaci podporují:

[quote align="center" color="#999999"]

Co spadá na vrub Kataru v druhé řadě je i to, že poskytování zbraní vyvolává zvyšující se obavy na Západě a mezi dalšími arabskými státy, že by tyto zbraně mohly padnout do rukou s Al-Káidou spojené skupiny Jabhat al-Nusrah.[/quote]

Katar si ovšem možná ukousl větší sousto, než může rozkousat, i s otevřenou vojenskou pomocí Izraele a s nepřímou od USA. Protože čím blíže se Katar dostává ke zřízení svého vlastního loutkového státu v Sýrii, tím více odstrkuje stranou Saúdskou Arábii:

[quote align="center" color="#999999"]

Ale ač je jeho přístup veden více pragmatismem a oportunismem než ideologií, zapletl se Katar do polarizované politiky tohoto regionu, čímž vyvolal vlnu sžíravé kritiky. „Nemůžete si koupit revoluci,“ říká opoziční byznysmen. Podpora Kataru pro islamistické skupiny v Arabském světě, která jej staví do rozporu s jeho druhy mezi státy Zálivu, přiživila rivalitu se Saúdskou Arábií. V Kataru vládnoucí emír Hamad bin Kalifa al-Thani se „chce stát islamistickým Gamalem Abdelnasserem Arabského světa,“ řekl jistý arabský politik s odkazem na zapáleného zesnulého Egyptského prezidenta a oddaného pan-arabského vůdce. Katarská intervence se už stává předmětem spousty kritického přezkoumávání. Regionální rivalové tvrdí, že tohle je jednoduché zneužívání finanční síly ke kupování budoucího vlivu, a že to přivodilo rozdělení syrské opozice. Proti tomuto protitlaku ale se svým vlivem nastoupila Saúdská Arábie, která byla až dosud daleko váhavějším podporovatelem syrských rebelů. Nedávné napětí kolem voleb přechodného ministerského předsedy syrské opozice, který zvítězil přes podporu syrského Muslimského bratrstva, bylo vyvoláno Saúdskou Arábií upevňující své vztahy s politickou opozicí, což je práce, která z větší části před tím bývala v rukou Kataru.[/quote]

To, co chce Saúdská Arábie, jistě není nenechat Syrský lid samotný, nýbrž instalovat svůj vlastní loutkový režim tak, aby měla volné pole působnosti k diktování podmínek pro LNG Kataru a následně i Evropě.

[quote align="center" color="#999999"]

Khalid al-Attiyah katarský státní ministr zahraničních věcí, který vede svou syrskou politiku, zavrhl povídačky o rivalitě se Saúdy a popřel domněnky, že katarská podpora rebelů rozdělila syrskou opozici a oslabila rodící se instituce.

V interview s Financial Times řekl, že každý krok, který Katar dělal, činil v součinnosti s přáteli v syrských skupinách Arabů a se západními národy, nikoliv sám. „Našim problémem v Kataru je to, že nemáme žádnou skrytou agendu, a tak si lidé takovou začínají vymýšlet,“ řekl.[/quote]

Bohužel když přijde na US (a samozřejmě i Izrael), ti mají hodně skrytou agentu: takovou, do které patří lži vlastním lidem o tom, o čem by případná budoucí intervence byla, a vyfabrikované povídačky o chemických zbraních a krvavém režimu strašlivě prahnoucím po zmasakrování každého muže, ženy a dítěte z toho „hrdinného odporu“. To, o čem se vyhýbají mluvit, je skutečnost, že všichni takoví ti „rebelové“ jsou pouze placení žoldnéři Katarského emíra, jehož jediným zájmem je urvat si ještě více bohatství, i když to znamená smrt tisíců Syřanů během tohoto procesu.

Čtení událostí v Sýrii v širším kontextu odhaluje ještě spletitější pavučinu: takovou, kde se proti Sýrii staví jednak Katar s tím, že ji využívá jako figurku ve velké šachové partii o přírodní zdroje, tak i Izrael a US, které se oba staví na stranu petrodolarů, zatímco Rusko a v menší míře i Čína z osy jejich protiváhy odmítají dovolit naprosté svržení místní vlády, které by vychýlilo ještě více geopolitické rovnováhy ve prospěch států v Zálivu.

Až do dneška jsme si mohli myslet, že až přijde na lámání chleba, bude Rusko zdrženlivé. Ovšem s tím, jak ke Kypru připlula celá smečka ponorek, začíná se ta hra měnit na velice vážnou. Konec konců životní zájmy Gazpromu – možná nejdůležitější „společnosti“ na světě – jsou náhle v sázce.

Nakonec by člověka zajímalo, o čem si prezident Obama s tureckým ministerským předsedou Erdoganem za scénou povídají.

[quote align="center" color="#999999"]

Doplňkové zdroje informací o energetických zdrojích, o které tu jde:

V Sýrii nejde jen katarský plynovod, nýbrž o další konkurenční plynovod, který teď už měl být dostavěný jako společný projekt Íránu, Iráku a Sýrie k prodeji na evropské trhy, zdejší analytický článek o tom ZDE .

K hlavním rivalům Kataru při vývozu zemního plynu do Evropy patří i projekty, které rozjížděl Muammar Kaddáví v Libyi a které připravuje Alžírsko. Proto k hlavním silám za al-Kaídou, která svrhla libyjskou vládu a která se pokouší o rozšíření po severoafrickém Maghrebu – zejména do Alžírska a Mali – je zase Katar, o čemž se zmiňují další četné zdejší články.

Další článek o konkurenčních zdrojích uhlovodíků pro Evropu z Levantské pánve a Egejské oblasti spolu s odpovídající geopolitikou ZDE .[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com