Militanti říkají reportérovi AP, že chybným zacházením s chemickými zbraněmi dodanými Saúdy způsobili nehodu. Syrští rebelové na damašské předměstí Ghouta reportérovi Associated Press Dale Galakovi přiznali, že to oni odpovídají za incident s chemickými zbraněmi z minulého měsíce, z něhož Západní mocnosti obvinily síly Bášara Asada, když odhalili, že ty oběti byly důsledkem nehody způsobené chybou rebelů při zacházení s chemickými zbraněmi poskytnutými Saúdskou Arábií. „Na základě četných interview s doktory, obyvateli Ghouta, bojovníky rebelů a s jejich rodinami … si mnozí myslí, že určití rebelové získali přes saúdského zpravodajského šéfa prince Bandara bin Sultana chemické zbraně a ti jsou za provedení toho smrtícího plynového útoku odpovědní,“ píše Gavlak. (záložní verze zde).


Rebelové Gavlakovi řekli, že nemají řádný výcvik v zacházení s chemickými zbraněmi, ani jim nikdo neřekl, jak to dělat. Vypadá to ale, že tyto zbraně měly původně přijít k výhonku Al-Kaiídy Jabhat al-Nusra.

„Byli jsme na tyto zbraně velice zvědaví. A bohužel někteří z těch bojovníků s těmi zbraněmi zacházeli nepatřičně a způsobili tak výbuchy,“ řekl Gavlakovi jeden militant jménem ‚J‘.

Jeho tvrzení souznělo s další válečnicí, ženou jménem ‚K‘, která Gavlakovi řekla: „Neřekli nám, co je to za zbraně a jak jich používat. Nevěděli jsme, že jsou to chemické zbraně. Ani nás nenapadlo, že jsou to chemické zbraně.“

Abu Abadel-Moneim, otec opozičního rebela, také Gavlakovi řekl: „Můj syn přede dvěma týdny přišel s dotazem, co si myslím, že je to za zbraně, o něž jej požádali, že je má nosit,“ a popsal je, že mají „konstrukci jako trubka“, přičemž ty další jsou jako „obrovská lahev s plynem.“ Tento otec jmenoval saúdského militanta, který tyto zbraně poskytl, jako Abu Ayeshu.

Podle Abdela-Moneima tyto zbraně vybuchly uvnitř tunelu a zabily 12 rebelů.

„Více než tucet rebelů v interview uvedlo, že jejich plat pochází od saúdské vlády,“ píše Gavlak.

Je-li to přesné, tak tahle sdělení mohou zcela vykolejit spěch Spojených států s útokem na Sýrii, který založily na „nezpochybnitelném“ ospravedlnění, že za útokem chemickými zbraněmi byl Asad. Věrohodnost Dale Gavlaka je velice působivá. Je středovýchodním korespondentem Associated Press už dvě desetiletí a pracoval i pro National Public Radio (NPR) a napsal články pro BBC News.

Webová stránka, na níž se originál tohoto článku objevil – Mint Press (která je teď spadlá v důsledku obrovského provozu, který tento článek přilákal) je legitimní mediální organizací sídlící v Minnesotě. Minnesota Post jim udělal profil loni.

Údajná role Saúdské Arábie při zaopatření chemickými zbraněmi rebelů, které v každém ohledu vehementně podporují, není žádný překvapením, uvážíme-li odhalení z tohoto týdne, že Saúdové hrozili Rusku teroristickými útoky na Zimní Olympiádu příští rok v Soči, pokud nepřestanou s podporou syrského prezidenta.

„Mohu vám dát záruku za ochranu Zimní Olympiády příští rok. Ty čečenské skupiny, které ohrožují bezpečnost těchto her, kontrolujeme my,“ řekl údajně princ Bandar Vladimiru Putinovi, hlásí Telegraph.

Obamova administrativa má dnes prezentovat svá zpravodajská zjištění snažící se dokázat, že to byly Asadovy síly, kdo byl za útokem z minulého týdne, i když američtí činitelé New York Times přiznávají, že neexistuje „kouřící zbraň“, která by přímo spojovala prezidenta Asada s útokem.

Američtí zpravodajští činitelé rovněž Associated Press řekli, že zpravodajství dokazující Asadovu vinu, není žádná „hotová věc“.

Jak jsme počátkem tohoto týdne rovněž referovali, zpravodajské odposlechy odhalily, že syrské ministerstvo obrany mělo „panický“ telefonní hovor se syrským ministerstvem chemických zbraní vyžadující odpovědi v hodinách po útoku, které poukazují na to, že takovýto rozkaz Asadovy síly nedostaly.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: infowars.com