Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský útok proti Sýrii, který by měl omezený rozsah a trvání. Americké jednotky jsou rozmístěny ve Středozemním moři, útok by neměl trvat více než dva dny. Spojené státy, Velká Británie, Francie a další spojenci Baracka Obamy by mohly vojensky zasáhnout i bez mandátu OSN. Obama může o intervenci v Sýrii rozhodnout sám a Kongres jen informovat.


Útok by podle vyjádření zdrojů netrval více než dva dny. Zahrnoval by rakety s plochou dráhou letu odpalované z lodí, které již USA mají ve Středozemním moři, nebo také bombardéry s dlouhým doletem, přičemž terčem by byly vojenské cíle přímo nesouvisející s arzenálem chemických zbraní.  S odvoláním na vládní představitele o tom dnes informovaly noviny Washington Post.

Jeho načasování by záleželo na třech faktorech: dokončení zprávy zpravodajských služeb o odpovědnosti syrské vlády za údajný chemický útok z minulého týdne, pokračujících konzultacích se spojenci a Kongresem a stanovení jeho oprávnění na základě mezinárodního práva, uvedl deník na své webové stránce.

Zdroj:  washingtonpost.com