Víte, že je to špatně, když Rusko obviní Británii z porušování lidských práv a deklarace za svobodu tisku, ale právě k tomuto došlo po odhalení, že za rozhodnutím ‚rozdrtit‘ hard-disky Guardianu ve snaze zabránit dalším únikům byl britský ministerský předseda Cameron. Jak hlásí Reuters, dva zdroje s přímou znalostí potvrdily, že to Cameron nařídil svému vrchnímu úředníkovi, aby „se o tuto záležitost postaral.“ Vláda uchylujíc se k obehranému scénáři hájí své akce na základě „hrozby národní bezpečnosti“ a dodává, „nebudeme to rozebírat do podrobností, ale když se držely vysoce citlivé informace nezabezpečeným způsobem, tak jsme měli povinnost je zabezpečit,“ když mluvili o tom ‚rozdrcení‘.


Od Reuters :

[quote align="center" color="#999999"]

Britský ministerský předseda David Cameron nařídil svému hlavnímu úředníkovi, aby zkusil zastavit odhalování prýštící od novin Guardian týkající se amerických a britských dohledových programů, řekly dva zdroje s přímou znalostí této záležitosti.

Zprávy o tom, že to byl kabinetní tajemník Jeremy Heywood, kdo kontaktoval Guardian, zavlekly Camerona do smršti sporů nad britskou reakcí na mediální reportáže úniků tajemství uprchlým zpravodajským kontraktorem Edwardem Snowdenem.

Zdroje jmenovaly jako tohoto činitele Heywooda, což je Cameronův nejhlavnější politický poradce. „Je pravda, že ministerský předseda požádal, aby se kabinetní tajemník o tuto záležitost postaral,“ řekl Reuters jeden zdroj.

Přívrženci vlády říkají, že informace uniklé přes Snowdena, který dostal azyl v Rusku, by mohly ohrozit národní bezpečnost. Avšak skupiny obhájců práv kvůli této sérii incidentů vládu obvinily z útoku na svobodu tisku.

Mluvčí Downing Street řekla: „Nebudeme zacházet do podrobností, ale když se bez zabezpečení drží vysoce citlivé informace, tak zodpovídáme za jejich zabezpečení.“

Argumentovalo se, že šlo o záležitosti operační bezpečnosti.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com