Barack Obama a britský premiér David Cameron se při nedělním čtyřicetiminutovém telefonickém rozhovoru „v principu“ dohodli, že i bez souhlasu OSN a bez ohledu na výsledek šetření jejích inspektorů příštích dvou týdnech zaútočí na Sýrii. Francie s plánem podle všeho souhlasí. Britské zdroje konstatují, že útočící státy dopředu nevylučují, že by požádaly v OSN o podporu pro svou válku, s kladným verdiktem světové organizace ale nepočítají a jsou proto připraveny vést agresi i tak. První útoky se mají takřka výlučně soustředit na raketové údery po „velitelských a kontrolních“ oblastech a budou vedeny z amerických bitevních lodí, které v uplynulých dnech dorazily do regionu.


Británie má údajně eminentní zájem na tom, aby útoky, jejichž příprava už byla zahájena, proběhly rychle a Cameronova vláda tak nemusela čelit vyhlídce na parlamentní hlasování o válce, neboť parlament by ji podle všeho neschválil. Proto je snaha, aby byly raketové útoky velmi omezené, čímž by podle Camerona nesplňovaly definici „války“ a daly by mu výmluvu k tomu, že nepožádal parlament o souhlas.

Podobně uvažují i v baště demokracie. Přední postava Demokratické strany, člen sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adam Schiff už prohlásil, že útoky budou směřovány tak, aby zabránily Bašáru Asadovi v používání chemických zbraní, ale není jejich cílem „změna režimu“ v Sýrii. „Nemáme v úmyslu svrhnout režim,“ prohlásil pro CNN. Podle Schiffa Kongres podpoří jen omezené údery, jejichž terčem budou chemické zbraně. Raketové útoky prý nebudou tak silné, aby zcela destabilizovaly režim, ale budou „dostatečně trestajícími“ k tomu, aby Asad dále podnikal chemické útoky.  Celý článek zde:  literarky.cz

Zdroj:  independent.co.uk