Po prošetření údajného použití chemických zbraní v Sýrii, členka Komise OSN pro lidská práva Carla Del Ponte říká, že výpovědi obětí a lékařského personálu poukazují na to, že to byly síly rebelů, a nikoliv syrská vláda, kdo použil plynný sarin. Del Ponte řekla: „Naše vyšetřování proběhlo v sousedních zemích vyslechnutím obětí, doktorů a lidí z polních nemocnic a podle jejich zpráv z minulého týdne, které jsem viděla, existuje silné, konkrétní podezření, ne však ještě nezvratný důkaz použití plynného sarinu, což vychází poznatků z léčby obětí. Tento byl použit ze strany opozice, tj. rebelů, nikoliv vládních úřadů.“


Samozřejmě, že každý, komu jede mozek na více než jeden válec, by si měl položit otázku, proč by sakra syrská vláda použila takto omezeně a vojensky nevýznamně jednu zbraň, když ví, že by to nejspíš vyvolalo intervenci USA a NATO v libyjském stylu? Pro syrskou vládu nedává vůbec žádný smysl, aby použila „jen trošičku“ sarinu – ne dost, aby to zabilo víc než jen pár lidí, což samozřejmě není nic, co by změnilo válku – když ví o té „červené linii“ a o USA, Saúdské, Katarské, Izraelské a Turecké krvežíznivosti po invazi.

Na druhou stranu to dává naprostý smysl ve světě povstalců, aby vypustili trochu sarinu tady a tuhle, natočili pár videí s oběťmi a poslali e-mailem pár odkazů několika velice lačným izraelským generálům a McCainovsky zuřivým válečným jestřábům do USA a svým bizarním pudlíkům v Británii a ve Francii.

(K zajímavým stránkám patří zmínky o využití – či spíše zneužití – ministra obrany Hagela při protlačování této lži. Byl snad i on v této frašce svolným účastníkem i poté, kdy původně přezíral tvrzení izraelského generála Itai Bruna, že syrská vláda použila sarin, když se ale později náhle obrátil čelem vzad ve prospěch verze opozice? Udělali si i z něj takového Colina Powella?)

Otázkou je, že odkud ty chemické zbraně pochází? Syrská vláda snad nelhala, když na konci minulého měsíce tvrdila, že chemické zbraně použité syrskými rebely pochází z Turecka. Tvrzení syrských činitelů bylo Západním tiskem podáváno jako příklad prolhanosti a zesměšňováno americkou administrativou. Vypadá to ale, že mohli docela dobře říkat pravdu. Konec konců i zbytek povstaleckých zbraní byl do Sýrie přivezen přes Turecko za pomoci CIA.

Co se stane s tou „červenou čárou“, když se ukáže, že to byli právě američtí spojenci, kdo použili chemické zbraně? Bude Obama bombardovat tak, jako tak?

AKTUALIZACE: Díky blogu Land Destroyer, že nám připomněl, že Washington Post před dvěma lety hlásil, že se doslova tuny sarinu a dalších chemických zbraní díky katastrofické invazi NATO povalovaly po celé Libyi, a čekaly, kdo si je vezme. Ty se staly snadným cílem pro USA-podporovanou frančízu al-Kaiídy Libyjskou islamistickou bojovou skupinu, z níž si mnozí krátce po „osvobození“ Libye našli cestu do Sýrie na nový džihád. To činí daleko zajímavějšími i úvahy o tom, co vlastně přesně dělal velvyslanec Stevens tu osudnou noc v Benghází…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  lewrockwell.com