V rozsáhlém rozhovoru se zakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem, který publikovat deník Guardian, varuje Assange, že svět bezvědomě klopýtá k novému totalitnímu státu – prostřednictvím internetu. Tento nástroj, původně zamýšlený jako nástroj svobody, se podle Assange stane nástrojem stoprocentní kontroly nad občany. Došlo totiž k posunu od taktického zaznamenávání komunikací občanů k strategickému. Dosud vlády sledovaly internetové aktivity a komunikaci jen vybraného počtu podezřelých občanů, nyní přecházejí k systému, který bude zaznamenávat a ukládat VEŠKEROU digitální komunikaci občanů. Je to levnější a praktičtější než sledovat samostatně pár vybraných podezřelých.

Přecházíme k systému, kde státy zaznamenávají a ukládají veškerou mezinárodní komunikaci a v některých státech i veškerou interní komunikaci. Je nyní možné archivovat všechno – každou esemesku, každý email, každý telefonní rozhovor, uskutečněný mobilním telefonem. Poplatky za takovou archivaci jsou pro vlády minimální. V Jihoafrické republice vzniklo software, které umožní archivovat a zindexovat veškerý telekomunikační provoz středně velkého národa za 10 milionů dolarů ročně. Veřejnost to netuší, protože existuje mocná lobby, která má zájem udržet tento vývoj vskrytu.

Tajná policie Stasi sledovala v bývalém východním Německu 10 procent občanů, avšak v zemích, jako je Island, je na facebooku 88 procent občanů. Tito lidé se udávají státu daleko častěji a daleko podrobněji, než jak to bylo zvykem ve východním Německu, a dělají to zadarmo.

Jedinou záchranou je podle Assange používat šifrovanou komunikaci. „Dobře definovaný matematický algoritmus dokáže zašifrovat komunikaci rychle, avšak odšifrovat ji by trvalo miliardy let anebo by to stálo biliony dolarů za elektrický proud k provozu dešifrovacích počítačů. Takže je kryptografie zásadním stavebním kamenem pro nezávislost organizací na internetu. Neexistuje žádný jiný způsob, jak si zachovat intelektuální nezávislost.“

Zdroj: guardian.co.uk, Překlad: blisty.cz

]]>