Někteří přívrženci svrženého egyptského islamistického prezidenta ve středu obrátili svůj hněv proti kostelům křesťanské menšiny v tom, co aktivisté popisují jako „nejhorší koordinované útoky na komunitu egyptských Koptů v moderní historii.“ Převážně v zákrytu za vojenským rozdrcením protestních táborů Muslimského bratrstva v Káhiře a za následnými ztrátami na životech bylo hlášeno, že došlo k více než 20 žhářským a dalším útokům na kostely. Během dne novinové zprávy a příspěvky na sociálních médiích upozorňovaly na jednotlivé incidenty, až začalo být zanedlouho zjevné, že probíhá sladěná kampaň koordinovaných útoků.


Většina cílových kostelů byly ortodoxní koptské, ale útočilo se i na katolické kostely a na přinejmenším jeden protestantský kostel.

[quote align="center" color="#999999"]

Tato fotka údajně zobrazuje jeden z četných kostelů vystavených útokům islamistů, tento Kostel Svaté Marie v provincii Fayoum vystavili on-line ve středu. (Photo: Almogaz/Twitter) [/quote]

Jedna ze skupin monitorujících situaci přes své kontakty v terénu, australská Asociace koptských hnutí (ACM) zveřejnila seznam 16 útoků na kostely s odpovídajícím umístěním a uvedla, že skutečné číslo by mohlo dosahovat 40.

K těm na seznamu patřilo šest kostelů a farnost v provincii Minya jihozápadně od Káhiry, mezi nimi i Kostel Panny Marie, který, jak hlásí ACM, byl „totálně zničen.“

Tři kostely byly zapáleny v provincii Sohag dále na jih, kostel, klášter a škola hořely ve východní provincii Suez, kde byl kostel a budovy Biblické společnosti provincie Fayoum, hlavního města západu. Rovněž jsou hlášeny útoky na kostel v Alexandrii.

Podle egyptského nezávislého zpravodajského servisu Mideast Christian News hlásili očití svědkové útoků na kostely, že viděli, jak přívrženci Muslimského bratrstva unáší požární vůz, aby mu zabránili v zásahu u požáru.

„Tyto útoky na Kopty jsou v moderní éře bezprecedentní,“ napsal na svůj Twitterový účet biskup Anba Suriel z Koptské ortodoxní církve v Melbourne v Austrálii. „Bude svět uprostřed těchto nespravedlností nadále pasivně stát stranou?“

O hodinu později s citacemi více než 20 různých útoků přišel s dalším tweetem: „Kde je ta armáda?“

Generální ředitel Biblické společnosti v Egyptě Ramez Atallah řekl, že vypálena a zničena byla dvě „velice krásná, plně vybavená knihkupectví“ Biblické společnosti v Minya a v Assiutu, která byla mezi vypálenými a zničenými budovami.

„Naštěstí jsme dnes zavřeli, protože jsme z takovýchto útoků měli strach, takže nikdo z personálu nebyl zraněn. Útočníci zničili kovová vrata chránící knihkupectví, rozmlátili výlohy za nimi a obchod zapálili,“ řekl.

Atallah řekl, že to bylo poprvé, kdy byla Biblická společnost obětí takovýchto útoků v její 129-leté historii v této zemi.

„Jsme po těchto koordinovaných útocích na koptské křesťany v Egyptě hluboce znepokojeni,“ uvedla ACM. „V jižním Egyptě byla jen malá policejní či vojenská ochrana, pokud vůbec nějaká.“

Řekl, že vláda v ochraně křesťanů selhala přesto, že islamisté v posledních týdnech vyhrožovali vypálením.

„Přívrženci Mursího a vůdci Muslimského bratrstva rozdmychávali proti egyptským koptským křesťanům nenávist a násilí, a teď vidím, jak se ty hrozby bezprecedentním způsobem naplňují.

„I Západní vůdci selhali, když nebrali otázku persekuce Koptů vážně a vypadá to, že se více zajímají o ochranu práv těch, kdo koptské křesťany pronásledují.“

Minulý týden více než tucet egyptských skupin lidských práv islamisty obvinilo z rozdmychávání násilí proti křesťanům, ale dočasná vláda a bezpečnostní síly členy této zranitelné menšiny nechránila ani nejednala proti pachatelům.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: cnsnews.com