Kvůli více než 40 druhům geneticky modifikovaných plodin pěstovaných ve Spojených státech a 148 milionům hektarů po celém světě je zemědělská půda zaplavena produkty biotechnických společností. Monsanto, Dow, Bayer, Syngenta a mnoho dalších biotechnických společností dnes ovládají dvě třetiny globálního prodeje semen a získaly kontrolu nad čtvrtinou světového obchodu s biomasou. Zatímco upevňují svou nadvládu nad světovými potravinovými zásobami, houževnatě nás přesvědčují, že lidstvo potřebuje jejich produkty, chce-li se vyrovnat s nedostatkem potravin a degradací životního prostředí.


Čeho se můžeme v budoucnu dočkat, pokud masy čím dál informovanějších občanů nedokážou zpomalit tyto GMO giganty? V jejich čele je Monsanto s celou sadou geneticky modifikovaných produktů, které procházejí vývojem, případně schvalovacím procesem.

Díky této GMO pyramidě si můžete sestavit dietu vedoucí k chorobám

 

  • Bonbony s kukuřičným sirupem, aspartam, cukrová třtina
  • Uměle chovaný, modifikovaný losos
  • Steroidní mléko, estrogenové kuře
  • Ovoce a zelenina z laboratoře
  • Plodiny ošetřené herbicidem Round-Up

 

[quote align="center" color="#999999"]

Kukuřice a sojové boby odolné vůči herbicidu Dicamba, glufosinátu a glyfosátu

Pole s kukuřicí a sojovými boby odolnými vůči herbicidům budou v budoucnu postřikována hned třemi toxickými herbicidy. „Super-plevel“ si vypěstoval odolnost vůči glyfosátu obsaženému v herbicidu RounUp, takže Monsanto pochopitelně vyvine novou plodinu, která snese ještě silnější herbicid. Pro biotechnické společnosti je to ten nejlukrativnější byznys.

Kukuřice, sojové boby a bavlna nové generace

Vzhledem k tomu, že škůdci jsou čím dál odolnější vůči toxinu Bt (Bacillus thuringiensis) u „první generace“ kukuřice, sojových bobů a bavlny, Monsanto vyvíjí „novou generaci“ těchto plodin s minimálně dvěma druhy Bt toxinu.

Cukrová třtina ošetřená herbicidem RoundUp a Bt

Tento produkt, určený pro brazilský trh, bude obsahovat Bt toxin proti škůdcům a bude odolný vůči glyfosátu.

Pšenice odolná vůči herbicidům

Tato pšenice vydrží nápor mnoha různých jedů společnosti Monsanto, včetně herbicidu dicamba a glufosinátu.

Brokolice Performance Series™

Ano, pouští se i do zeleniny. Tato geneticky modifikovaná brokolice bude mít větší korunku a „čistý stonek bez velkých listů“.

Hybridy Genuity® DroughtGard™

Jedná se o spolupráci s firmou BASF, v rámci níž se zkombinují geneticky modifikované rysy se systémem pěstování tak, aby vznikla kukuřice odolnější vůči suchu. Účel je dobrý, prostředky nikoli. [/quote]

Společnost Syngenta rovněž vyvíjí plodiny odolné vůči herbicidům. Používá novou třídu herbicidů známých jako inhibitory HPPD (hydroxyfenylpyruvát dioxygenáza). Syngenta už vyrábí herbicid zvaný „Gramaxone“, který obsahuje paraquat, jeden z nejtoxičtějších herbicidů pro savce. Tato látka je tak jedovatá, že se v chudších zemích vzhledem ke snadné dostupnosti používá jako jed při vraždách nebo sebevraždách. Můžeme se snad těšit na plodinu odolnou vůči této látce? Syngenta pracuje také na tom, jak s pomocí genetického inženýrství posílit chuť a výživnost zeleniny a ovoce, například rajčat, melounů či sladkých paprik.

Firma Bayer, podobně jako Monsanto, vyvíjí plodiny odolné vůči herbicidům a toxinům ze sekretů škůdců. I tato společnost chce „posílit plodiny“ tím, že zvýrazní jejich chuť a že melouny bude snazší jíst. Před dvěma lety společnost Bayer zaplatila 750 milionů dolarů, aby urovnala soudní při kvůli geneticky modifikované rýži “LibertyLink”, která kontaminovala přes 30 procent rýžových polí ve Spojených státech a zruinovala export rýže. Objevili se jasné důkazy o tom, že její pesticidy obsahují neonikotinoidy ničící celé populace včel.

Dominance genetického inženýrství a používání chemikálií není v zájmu trvale udržitelného vývoje zemědělství. Několik GM gigantů získává nadvládu nad světovými zásobami potravin a usiluje dokonce o větší moc, než jakou mají vlády. Jejich geneticky modifikované plodiny kontaminují běžné, organické plodiny a jejich chemikálie zamořují nás i životní prostředí. Trvale udržitelným metodám se ve stínu GM gigantů nevěnuje téměř žádná pozornost. Je na občanech, aby se informovali a protestovali proti tomuto znásilňování našich potravin.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  realfarmacy.com