Existuje-li nějaká věc, na kterou je třeba pamatovat v každém okamžiku Elektronického věku, pak je to fakt, že soukromí už neexistuje. (Fpto: Flickr)

Každé elektronické zařízení, všechny elektronické komunikace, jakákoliv elektronika zrazuje smysl pro tvé soukromí všemi představitelnými způsoby, a to platí i pro na první pohled nevinou věc, jako je fotka.

Fotí-li se chytrým telefonem, jak se to v těchto dnech určitě dělá u mnoha fotek, tak vláda, stejně jako obyčejní lidé (včetně těch, co ti chtějí ublížit) mohou zneužít metadat vložených do fotky, kterou jsi právě tweetnul nebo vystavil na Facebooku, aby našli tvé přesné souřadnice.

To znamená, kde bydlíš, když jsi tu fotku odsud poslal nebo vystavil, jak hlásí nová investigativní zpráva od McClatchy Newspapers:

Informace o GPS lokalizaci vtělená do digitálních fotek je příkladem tzv. metadat, kdysi obskurního technického termínu, který se stal jedním z nejžhavějších nových Washingtonských trendy slovíček.

Tohle slovo poprvé počátkem tohoto měsíce vylítlo z pusy expertům a politikům po zprávách o vyzrazení, že vláda tajně přistupuje k telefonním metadatům zákazníků Verizon stejně jako k on-line videím, e-mailům, fotkám a k dalším datům posbíraným devíti internetovými společnostmi.

S příchodem odhalení, že NSA sbírá všechna tato metadata se nás prezident Obama snažil ujistit, že „nikdo vaše telefonní hovory neodposlouchává.“ Další vládní činitelé srovnávali sběr takovýchto informací – „se čtením informací na obálce, což přeci nevyžaduje soudní příkaz,“ hlásí McClatchy.

Jistě. Ale experti na soukromí říkají, že tohle vůbec není přijatelné ujištění. Říkají, že kdokoliv, kdo ví, jak dolovat v metadatech, chápe, jak z toho lze o nás odhalit daleko více o tom, jak žijeme své každodenní životy, než z jiných forem komunikace.

Metadata a vaše informace

Co přesně jsou ta metadata? McClatchy vysvětluje:

Jednoduše řečeno, jsou to data o datech. Raným příkladem je Deweyho decimální systém katalogových karet, které jsou používány v knihovnách k organizaci knih podle názvu, autora, žánru a dalších informací. V digitálním věku se metadata kódují do našich elektronických přenosů.

„Metadata jsou informace o tom, jakou komunikaci posíláte a přijímáte, s kým mluvíme, kde jsme, kdy k nim mluvíme, délky našich konverzací, jakého druhu zařízení používáme a potenciálně i další informace, jako dotyčná linka našich e-mailů,“ říká novinám této skupiny Peter Eckersley, ředitel technologických projektů Electronic Frontier Foundation.

Neopomenul uvést, že algoritmy na výkonných počítačích dovedou metadata analyzovat k profilování jednotlivců a k odhalení komunikačních vzorů.

„Metadata jsou perfektním místem pro začátek, když se chcete hrabat v komunikaci milionů lidí, abyste zjistili vzory a vydělili z toho malé skupiny pro důkladnější přezkoumání,“ řekl novinám této skupiny. „Ty vám řeknou, která skupinka lidí spolu chodí na politické meetingy, která skupinka lidí spolu chodí do kostela, která skupina lidí spolu chodí do nočního klubu nebo kdo s kým spí.“

Jak se tím porušuje vaše soukromí? Takže vláda nemusí poslouchat vaše konverzace; může se poměrně dostatečně dovědět všechno, co chce, ze směrování vaší pošty, tweetů či něčeho jiného posílaného přes neviditelné bezdrátové sítě.

„To určitě stačí, aby se dověděli, jsi-li těhotná, nebo ne, jaké máš choroby, sháníš-li nový job, zkoušíš-li si zjistit, jestli tě NSA sleduje, nebo ne,“ říká Eckersley o posledních referencích z NSA. Takovýto druh informací o tobě poskytuje „nesmírně intimní okno do psychiky osoby,“ uvádí.

Takže, čím více spoléháme na chytré telefony, tím více dostupných metadat poskytujeme, aby se vybudoval náš profil.

Metadata a identifikace vlastníka zbraně

Zde je další ústavní obava.

Karen Reilly, ředitelka vývoje u The Tor Project, americké neziskové skupiny, která dělá technologie konstruované k poskytování on-line anonymity a k vyhýbání se cenzuře, řekla, že metadata vás mohou rovněž identifikovat jako vlastníky zbraní.

„Zapomeň na opatrné kontroly, pokud nosíš svůj mobil na střelnici, tak nejspíš máš zbraň,“ říká.

„Lidé si neuvědomují všechny ty informace, které takto vydávají,“ dodává. „Můžeš to zkusit zabezpečit – můžeš použít nějakých technických pomůcek, můžeš zkusit být on-lina černá díra – ale když zkusíš žít tak, jako to od tebe lidé očekávají, tak je opravdu těžké kontrolovat to množství dat, které všude kolem roztrušuješ.“

Mysli na to, až příště něco vyfotíš svým iPhonem nebo jiným chytrým zařízením a pošleš to kamarádovi. Ve skutečnosti to posíláš to světa zlodějů metadat, a k této skupině patří, jak s jistotou víme, federální vláda.

Zdroj:  naturalnews.com