Bývalý vrcholný matematik a luštitel šifer NSA William Binney se nechal slyšet, jak veřejně odhaluje rozsah programu přísně tajného dohledu zvaného Hvězdný vítr (Stellar Wind), který v roce 2001 vedl k jeho rezignaci. Jde o program zacílený na každodenní špehování Američanů po 11/9. Binney byl vystaven obtěžování svou vlastní vládou stejně jako mnozí další vynašeči, co zkoušeli odhalit ilegální aktivity a korupci. Binney uvedl, že rozsah sběru dat prováděný NSA vytváří mapu, která může „časem předvést celý život.“

V novém video-interview s Russia Today přiloženém níže Binney poskytuje další podrobnosti ve světle skandálů Petraeuse a Allena a diskutuje o zařízení Narus, k němuž mohou přistupovat agentury jako FBI a mohou Binneyho slovy „sbírat na objednávku více než stomiliard jeden tisíc písmen e-mailů denně. A to jedno zařízení.“

Až dosud tu ale byl problém, jak to centralizovat a probírat těmi ohromnými kvanty nasbíraných informací. Avšak americká vláda už projevila své přání najít nové způsoby ke správě těchto „ohromných dat“, co by zajistily, že sběr těchto rozsáhlých dat může pokračovat.

NSA je odhodlána dokončit svou pevnost domácího dozoru za 2 miliardy dolarů do září 2013, což znamená jeden krok ke správě těchto ohromných dat. To pojme elektronické informace odpovídající 100 let. Avšak tato iniciativa sběru dat neprobíhá jen uvnitř zdí NSA; probíhá na půdě všech našich největších federálních agentur a ministerstev, jako je Národní institut pro zdraví, ministerstvo obrany, Národní vědecká nadace, ministerstvo energetiky, US geologický přehled a DARPA.

Obamova administrativa přes Kancelář vědecké a technologické politiky oznámila 200 milionovou investici do přetváření těchto informací „z dat na rozhodnutí.“ Tohle vědecké a národně obranné úsilí je vše-zahrnující, jelikož to usiluje o datové vstupy a sdílení mezi vládou a soukromými společnostmi jako Amazon zrovna tak jako s veřejností a s universitami. (ZDE)

Když Binney mluvil s Wired v článku od Jamese Bamforda, tak vysvětloval, že NSA by se mohla zaměřit jen na mezinárodní komunikace;

Místo toho se rozhodla umístit své odposlechové místnosti na klíčové křižovatky po celé zemi – ty velké, budovy bez oken známé jako přepínače – tudíž zjednávají přístup nejen k mezinárodním komunikacím, nýbrž také k většině domácího provozu tekoucího přes US. Tato síť průnikových stanic jde mnohem dál než k jedné komůrce v budově telekomunikačního operátora AT&T v San Francisco odhalené vynašečem v roce 2006. ‚Myslím, že jich je 10 až 20,‘ řekl Binney. ‚Není to jen San Francisco; mají je uprostřed země a také na Východním pobřeží.‘ (ZDE)

To nové zařízení NSA v Bluffdale v Utahu bude mít kapacitu špehovat „každou jednotlivou formu komunikace v rozsahu zcela soukromých e-mailů, volání mobilem, hledání přes Google a další aktivity na Internetu, až po datový provoz, parkovací potvrzení, nákupy v knihkupectvích a cokoliv a všechno, co se jim dostane do rukou.“ (ČESKY – ZDE)

Ovšem spíše, než aby se člověk cítil paranoidní nebo se zkoušel ukrýt před jedoucím vlakem dohledu a rostoucím počtem seznamů, na kterých jsme, nám Binney dává moudrou radu, že všechno, co s tím můžeme dobře udělat, je to brát:

RT: Jste na seznamu cílů?

WB: No, jistě! Věřím, že jsem už po celkem dost let. Takže jim pořád všechno říkám, co si o nich myslím v mých e-mailech. Takže když je chtějí číst, budou vědět, co si o nich myslím.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: activistpost.com

]]>