AC24: Od pondělí probíhá proces s tím zdrojem, který předal proslulé WikiLeaks dokumenty, které od té doby k velké nelibosti elit částečně odhalují jejich karty. Tímto člověkem je vojín US Army Bradley Manning. Ze všech obvinění proti Bradley Manningovi je tím nejstrašnějším – a nejvíce odhalujícím – “napomáhání nepříteli”. Blogger z The New Yorker Amy Davidson vznesl pár velkých otázek, které teď visí nad soudní síní ve Fort Meade a nad celou zemí:


  • „Je pomocí nepříteli např. odhalení válečných zločinů spáchaných americkými silami nebo lží prohlašovaných americkou vládou?
  • „Pokud ano, kdo tomu nepříteli pomáhá – je to ten vynašeč nebo jsou to sami pachatelé?“

Pokud klamavé operace válečného státu nesnesou světlo světa, pak jsou pravdo-mluvci v neustálém nebezpečí. A trestní odpovědnost se musí postavit na hlavu.

Související články k tématu:

Proto byla také odpovědnost obrácena vzhůru nohama, když prokurátor US Army zahájil vládní žalobu proti Bradley Manningovi otevřeným prohlášením: „Toto je případ proti vojákovi, který systematicky sbíral stovky tisíc utajených dokumentů a vrhal je na Internet, do rukou nepřítele – ač vzhledem ke svému výcviku věděl, že tento materiál by mohl ohrozit životy jeho druhů vojáků.“