Publicista a profesor MiT Noam Chomsky v interview s Laurou Flandersovou z GritTV probírá pochmurnou budoucnost, jež čeká Spojené státy a Evropskou unii. Oba celky čelí historickým krizím a snaží se je řešit úplně špatně. Podle Chomského nyní žijeme v období „strašně blízko globální stagnace“, avšak největší světové mocnosti reagují na ztrátu růstu zcestně. „Spojené státy a Evropa páchají sebevraždu odlišným způsobem, ale sebevražda to v obou případech je.“

Evropská úsporná opatření nazývá „pohroma“ a upozorňuje, že očekává jejich selhání; otázkou zůstává, jak dlouho to bude trvat. Říká, že krácení výdajů a radikální snižování zaměstnaneckých výhod je ve skutečnosti součástí plánu, jak odstranit sociální smír, ačkoli jen někteří vládní činitelé jsou ochotni to tak nazvat.

USA, jak Chomsky věří, selhaly v tom, že vstupem soukromých peněz do volebního systému se tento rozpadl na cucky. Národní produkce se držela při zdi a soustředila se na „financializaci“ ekonomiky. Říká, že sociální záchrannou síť v zásadě nahradil vězeňský systém, USA se nadbytečné populace zbavují vězněním.

Také říká, že je chybou považovat Republikánskou stranu za skutečnou politickou stranu, když je oddaným politickým nástrojem superbohatých. Boháči samozřejmě nemohou předkládat obyvatelstvu myšlenku plutokracie přímo, tak aktivizují sociálně konzervativní základnu podněcováním takzvané „kulturní války“.

Chomsky vydal novou knihu Occupy o hnutí Okupace Wall Streetu, kde mluví o společenské a humánní cestě vpřed v této době ekonomické a sociální stagnace. Nazývá OWS „první velkou veřejnou reakcí na 30 let třídního boje“ a věří, že největším úspěchem hnutí je zahájení veřejného dialogu o nerovnostech v každodenním životě.

Téměř půlhodinová diskuse se zabývá množstvím témat, ale vždy znovu a znovu se vrací k významu angažovanosti jednotlivce ve společnosti a na politické změně.

Zde sledujte celé interview, vložené společností GritTV.


Překlad: Jan Mach

Zdroj: rawstory.com

]]>