Ač zpravodajským reportážím z hlavních stránek o nedávno uzavřeném setkání G20 v Moskvě dominují články o odvrácení nebezpečí mezinárodní “měnové války”, tím skutečným příběhem, o kterém se nereferuje, je to, že tohle globální shromáždění centrálních bankéřů a ministrů financí protlačuje svůj plán na “megarozšíření” Mezinárodního měnového fondu. Konečným cílem je transformace MMF na globální Federální rezervy, které budou mít schopnost zaplavit svět ohromnými objemy nových půjček a peněz. Ten by rovněž třímal i nesmírnou finančně regulační moc.


Zúčtovací jednotka MMF, čili „měna“, je známa jako Speciální právo čerpání (SDR), a ta se chystá na konečné přijetí jako náhrada za americký dolar v mezinárodních transakcích, aby to vedlo ke konečnému přijetí SDR nebo nějaké jiné určené jednotky jako globální měny způsobem hodně podobným, jímž bylo euro podstrčeno lidem v Evropě jako náhrada jejich národních měn.

Média mainstreamu zjevně chtějí udržet pozornost veřejnosti fixovanou na poslední reality show, sportmanii a demokraticko-republikánské politikářské zápasy v bahně, zatímco reportážím z piklení na G7, G20 a v MMF, které určují ekonomický osud světa, se dostává jen krátkého rozhřešení. A ta trošička zpráv, které uniknou z těchto událostí, obvykle je jen o málo více než rozhojněným omíláním předpřipravených diskusních témat principálů konference. Během posledních čtyřech let vydal The New American četné články rozebírající radikální v současnosti už běžící plány na naprostou destrukci dolaru a plány na megarozšíření MMF na globální Fed. (Viz odkazy na články pod tímhle.)

Téměř se nereferovalo o komentářích Christine Lagarde výkonné ředitelky MMF těsně před moskevským summitem G20 z 16. února, že očekává, že členové MMF brzy přijdou se zbývajícími penězi nezbytnými ke zdvojnásobení fondů MMF. Neznámým pro většinu voličů a daňových poplatníků světa zůstává fakt, že ministři financí jejich vlád na schůzce G20 v roce 2010 v Koreji zvýšili „kvóty“ (odevzdávaný tribut) každému členovi MMF, čímž v podstatě zdvojnásobili aktiva MMF v SDR na asi 750 miliard dolarů.

MMF rovněž nesmírně prospěla další sada nedávných inovací, které se dostalo téměř nulových zpravodajských referencí: Nové uspořádání půjček (NAB) a Obecné uspořádání půjček (GAB).

Jakmile budou aktivovány, tak MMF hlásí, že NAB „může pro MMF poskytnou dodatečné zdroje až do 370 miliard SDR (asi 567 miliard dolarů).“

„Potenciální objem úvěrů dosažitelných u MMF podle GAB je celkem 17 miliard SDR (asi 26 miliard dolarů),“ říká ta samá webová stránka MMF.

S tím, jak se náš národní rozpočet už měří v bilionech dolarů, tak pouhé stovky miliard dolarů, o které se tahají u MMF, už nemusí vypadat tak působivě, jako to bývalo. Ovšem MMF má daleko grandióznější vize; tohle je jen začátek. Jak už jsme referovali před tím, Christine Lagarde z MMF v únoru 2012 volala po „firewallu“ (globál-valu) za bilion dolarů zahrnujícího i Evropský stabilizační mechanismus ESM (euroval) na výkupy z dluhů kolabujících ekonomik evropských socialistických režimů. Ministři financí včetně tehdejšího amerického ministra financí Timothy Geithnera, ti všichni začali švitořit o údajné nezbytnosti nouzového „firewallu“. Jak jsme v té době referovali, svolnost s tímto apelem by se rovnala „výdeji ještě více sirek a benzinu žhářům, kteří už spálili biliony dolarů při ‚kvantitativním ulehčování‘ (tisku peněz) a ve ‚stimulačních‘ fondech.“

 

Následování příkladu Fedu

Předseda Federálních rezerv výše vyobrazený Ben Bernanke řekl moskevské konferenci G20, že Fed bude pokračovat se svou inflační politikou vytvářením kolosálních sum nových digitálních dolarů čistě ze vzduchu, což je jinak známo jako „kvantitativní ulehčování“.

Zpráva z Bloombergu uvádí:

[quote align="center" color="#999999"]

Fed za Bernankeho rozšířil aktiva na rekord přesahující 3 biliony dolarů a stlačil dolů úrokovou repo-sazbu skoro na nulu…

Minulý měsíc Fed potvrdil plán na $85 miliardový nákup dluhopisů ve snaze přiživit růst a snížit 7,9 procentní míru nezaměstnanosti.

„Věřím, že posílením americké ekonomiky pomáháme posílit i globální ekonomiku,“ řekl podle Bloomberg Bernanke ministrům G20. „Federální rezervy nadále provádí vstřícnou monetární politiku ve snaze maximálně přiživit zaměstnanost a stabilitu cen,“ řekl Bernanke.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thenewamerican.com