Federální rezervy a velké banky po vice než dva roky bojovaly, aby udržely v tajnosti podrobnosti o dosud největším vykupování z dluhů v historii USA. Nyní už i zbytek světa ví, kde to chybí. Fed nikomu neřekl, které banky byly v tak hlubokých potížích, že vyžadovaly dohromady v jediném dni pro ty nejpotřebnější 5. prosince 2008 1,2 bilionu dolarů. Bankéři nezmínili, že si vzali desítky miliard dolarů v nouzových půjčkách zrovna v tu samou dobu, kdy ujišťovali investory, že jich firmy jsou zdravé.


A nikdo až dosud nevypočetl, že banky z toho urvaly odhadem 13 miliard zisku tím, že využily toho, že Fed jim to dal pod tržní sazbou, hlásí ve svém lednovém vydání magazín Bloomberg Markets.

Jakmile byli bankéři těmito vykoupeními zachráněni, začali lobbovat proti vládním regulacím, tento jejich job jim usnadnil Fed, který nikdy zákonodárcům neuvolnil podrobnosti, i když je Kongres podpořil dalšími penězi a debatoval o nových pravidlech s cílem zabránit dalšímu kolapsu.

Sdělení o finanční krizi let 2007 až 2009 se vynořilo z 29 000 stránek dokumentů Fedu, které byly získány na základě Zákona o svobodném přístupu k informacím a záznamy z centrální banky o více než 21 000 transakcích.

Zatímco činitelé Fedu říkají, že téměř všechny tyto půjčky byly splaceny a nedošlo k žádným ztrátám, podrobnosti naznačují, že daňoví poplatníci zaplatili ještě větší cenu, než tu vyčíslenou, jelikož tajné financování pomohlo udržet rozrušené status quo a umožnilo největším bankám, aby ještě vyrostly.

Další články k tématu:

Bob Ivry, Bradley Keoun and Phil Kuntz.  Více zde: bloomberg.com