Americké tajné služby dosud nevyjasnily motiv akce bratrů Carnajevových, ani otázku, zda měli spolupachatele. Jestli byli součástí nějaké mezinárodní teroristické organizace nebo pracovali samostatně. Už 16.dubna se v mediích objevily minimálně 4 verze. 1. Práce radikálních islamistů se zapojením al-Kájdy 2. Práce protivládních extrémistických skupin 3. Práce struktur blízkých vládě 4. Práce duševně vyšinutého osamoceného individua


Dvacátého dubna byl zadržen devatenáctiletý Džochar, když den před tím policie zabila jeho bratra Tamerlána.

Další články k tématu:

Předseda Výboru pro národní bezpečnost Kongresu USA vyslovil předpoklad, že bratři Carnajevovi měli pro zhotovení výbušného zařízení instruktora, ovšem neví se, zda byl z Čečenska nebo z USA. FBI nyní slídí v okruhu známých obou bratří. Domnívá se, že ke zločinu je mohla vyprovokovat jejich matka. Ta takové podezření odmítá. Hlas Ameriky tlumočí její slova:

"Jsem unavena z absurdních prohlášení o mně a mých dětech. Lidé vědí, že jsem obyčejný člověk, nikdy jsem neměla žádné kriminální spády, natož spojení s terorismem."

Tamerlán byl už před dvěma lety vyslýchán FBI, ale v jeho činnosti se nezjistilo nic podezřelého. Předpoklad o jeho možném napojení na radikální islamisty mohl přijít z FSB. Je možné, že oba bratři chtěli získat americké občanství. Nedávno předala ruská tajná služba Američanům přepisy telefonních hovorů matky Carnajevové se synem, v nichž byla zmínka o džihádu. Několikrát bylo publikováno jméno Imám Misha, Američan arménského původu, který prý měl Tamerlána lákat k islamismu.

Ovšem žádné důkazy o účasti na teroristických akcích v Bostonu nebyly nalezeny. O tom, kdo může mít na tragédii vinu, pro koho byla k užitku, hovoří prezident asociace veteránů protiteroristických útvarů Alfa Alexej Filatov.

"Posuzuji bratry Carnajevovy podle toho, co vím o jejich životě, kde žili, jak žili, o co se snažili, co o nich říkají příbuzní, přátelé, spolužáci, učitelé … To, co udělali, z toho se nedá složit Rubikova kostka. Je velmi těžké, prakticky nemožné objasnit, proč to udělali. To znamená, jak to říkají někteří specialisté – včetně amerických, že to byla jakási "spící buňka" radikálních muslimů, to nesedí. Za prvé nežili jen na Kavkaze. Přicestovali z Kyrgyzie, byli rok v Machačkale a v ranném mládí přišli do Ameriky. Praktické a fyzické kontakty nikdo neviděl. To, že starší bratr jezdil do Machačkaly, snad byl v Čečensku … Není jasné, zda tam pracoval ve stavebnictví nebo, jak říká otec, do dvanácti hodin spal a potom se bavil s přáteli. … Nedá se věřit, že v té době z něj učinili tu spící buňku."

Téměř 12 let ve Spojených státech nedošlo k žádnému teroristickému činu. Obyčejní Američané už se začali zajímat, proč musejí vojáci umírat v Afghánistánu, Iráku a kde všude, když se nic neděje? Proč je nevrátit domů?

"Je docela možné, že vláda chtěla tímto způsobem zdůvodnit svou vojenskou přítomnost. Bratři Carnajevovi se zdají být do toho zataženi, ale dosud není možno o jejich úloze hovořit. Není náhoda, že nejsou mezi publikem maratonu. S nimi se pracovalo a Filatov věří, že jediným jejich motivem byly peníze. Řekli jim, že si mohou vydělat, když zahrají svou roli. Po využití je jednoduše podvedli. Staršího informovaného bratra prostě zlikvidovali, aby nebylo možno spletitou situaci rozmotat."

Filatov dále uvažuje:

"Máme dva radikály s nejasnými motivy a cíli. Nyní se pro Američany všechno krásně propojuje. Politici, Obama, dokonce republikáni, kteří jsou v opozici, z toho vytěží své politické dividendy."

Další články k tématu:

Zdroj: pravda.ru, Překlad:   outsidermedia.cz