Obrázek si někdy uděláte nejlépe podle detailu. Redaktor ZENu Milan Vidlák, se kterým AC24 spolupracuje, si všímá v rubrice Planeta ZEN důležitých detailů. Nový výzkum se snaží vlít optimismus do žil chřadnoucí demokracie. Máme se radovat? A máme raději třídit odpad než chodit k volbám? A chceme vůbec vědět, co se stalo 11. září? A jak spolu tohle všechno, proboha, souvisí?


SUPEROBČAN APPLE. Člověk, který třídí odpad, se chová zodpovědněji než ten, který chodí volit. Aspoň to tvrdí studie s velkolepým názvem Prosumer Report: Communities and Citizenship Redesigned for a New World *, podle které si to myslí téměř dvě třetiny z 10 000 elitních respondentů. Je pozoruhodné, jak tito lidé věří, že „dějiny pohnou spíš drobné činy malých lidí“, jak říká v Hobitovi Gandalf. Úklid zaneřáděné Země začíná u vaší popelnice! Poněkud matoucí je však další názor vysvítající z výzkumu, a to ten, že zdiskreditované politiky by měly nahradit korporace, neboť mají moc a vliv vyléčit společenské nešvary. Zní to jako umíráček demokracie. Nejen slavný historik Niall Ferguson píše, že nevyhnutelnou vlastností každého politického systému, a tedy i demokracie, je jeho degenerace. Ale můžeme věřit šéfům firem více než šéfům politických stran? Že by se staly korporace jakýmisi „superobčany budoucnosti“? Krásné vyhlídky.

UČEBNA PENTAGONU: Asi nejprominentnějším kritikem západní demokracie je 84letý profesor Noam Chomsky, který už před půlstoletím změnil pohled na lingvistiku, a tím i třeba na vývoj po- čítačů. Z toho důvodu se jeho knihy kritizující americkou politiku (a americké korporace) nedají jen tak odmítat jako blábol, a to i když Chomský nazývá Obamu válečným zločincem. Když se pana profesora nedávno Financial Times ptaly, co říká tomu, že na MIT **, kde vyučuje, je jedna učebna pojmenována po zbrojařské firmě Lockheed Martin, odtušil, že se mu zatím daří vyhýbat se jí. „Když jsem kdysi do MIT přišel, tak ho skoro celý sponzoroval Pentagon. ale naše laboratoř byla přesto jedním z hlavních center protiválečného hnutí,“ usmál se muž, který ve svém kmetském věku denně šest hodin odpovídá na maily příznivců z celého světa.

DVOJČATA PALAČINKY: Zato Chomského kolega z MIT, profesor materiálového inženýrství Thomas Eagar, do oné učebny s největší pravděpodobností vstoupil. Jak jinak si vysvětlit jeho vědeckou pružnost? Eagar byl po tři roky jedním z nejviditelnějších zastánců oficiálního vysvětlení, že se budovy Světového obchodní- ho centra (WTC) 11. září 2001 zřítily kvůli ohni, jenž zdeformoval ocel a způsobil pád několika poschodí; ta pak rozdrtila patra pod sebou a iniciovala takzvaný palačinkový efekt. Když po třech letech americká vláda začala tvrdit, že Dvojčata spadla kvůli náhlému selhání všech 47 masivních ocelových sloupů tvořících jádro a 236 externích ocelových nosníků, Eagar se stal zastáncem i této teorie – jakkoli je v rozporu nejen s teorií palačinek, nýbrž i sama se sebou. Jestli je to tím, že se tento akademik od té doby podílel na nejméně jedenácti projektech federální vlády, by mohl ZEN jen spekulovat.

KDYŽ KŘUPAJÍ KOSTI: Nemůžeme si však odpustit škodolibou poznámku. Severní a jižní věž WTC, symbol korporátního světa, se zřítily za 10–15 vteřin rychlostí blížící se volnému pádu a tak symetricky, že zmizelo čtvrt milionu tun ocele a 325 000 m3 betonu bylo rozdrceno na prach po celém Manhattanu. V roce 2006 pak New York Times zmínily, že bylo nalezeno na 700 úlomků kostí obětí z WTC na střeše jiného korporátního pomníku, nedaleké Deutsche Bank. Je to jen jeden z tisíců dalších důkazů, že Dvojčata asi sotva spadla kvůli nárazu letadel, ale že jejich pádu někdo vydatně pomohl. Podle všeho byly budovy prostě strženy řízenou demolicí. *** Není divu, že víc než tři čtvrtiny Američanů dnes nevěří oficiální verzi vyšetřování 11. září. A jak to jde dohromady s výsledkem výzkumu mezi „prosumers“, podle něhož si 80 % z nich myslí, že korporace by měly mít větší vliv než politici, ale vlády by zároveň měly kontrolovat korporace? Že lidé prostě chtějí věřit. A nechtějí vidět, že svět velkého byznysu a velké politiky je jeden a tentýž.

Předchozí díl:

[quote align="center" color="#999999"]

*  Prosumers neboli trendaři mají čuch na to, co my ostatní budeme chtít v budoucnu. Výzkum provedla ve 31 zemích agentura Havas Worldwide.  **  Massachusetts Institut of Technology, nejprestižnější technická škola na světě.  ***  Více v textech   ZDE ZDE  a  ZDE .[/quote]