Po dramatické změně v rétorice z Washingtonu během posledních 24 hodin týkající se syrských “zbraní hromadného ničení”, kdy fráze “Střední východ” a “geopolitické riziko” jsou náhle zpět spolu v té samé větě z úst těch, co sedí kolem jednacího stolu. To vedlo k mohutnému skoku u olejářského komplexu, když měla ropa Brent svůj nejlepší den za čtyři měsíce a WTI vynáší. Ovšem co se týče proveditelnosti ozbrojeného konfliktu se Sýrií, u níž Rusko velice jasně dalo najevo, že je to jeho strategický spojenec v regionu, je snad pravděpodobnost vpádu opravdu hrozivá?


Kvůli tomu jsme se podívali do poslední týdenní aktualizace Stratforů o amerických námořních prostředcích, které ukazují, že kdyby Obama opravdu plánoval provést nájezd předvádějící jeho Nobelovu cenu míru nad Damaškem, tak by tu byla čekací doba přinejmenším několika týdnů, protože tam není nic v bezprostředním sousedství u syrských břehů, co by poskytlo nezbytnou námořní podporu.

Vypadá to, že 5. flotila má v blízkosti Bahrajnu jen CVN-69 Eisenhower, zrovna tak jako jednu obojživelnou loď s velkou vyloďovací palubou Kearsarge, které drží oči na Hormuzské úžině. Za předpokladu, že by obě tyto lodě byly pověřeny dohlédnout na nějakou misí, do které by patřila Sýrie, musely by zanechat Írán a Hormuzskou úžinu nestřežené, proto máme pochybnosti, že by k tomu došlo. Ve skutečnosti je daleko pravděpodobnější, že CVN 75 a 77, které jsou momentálně na cestě do Atlantiku, budou přesměrovány do východního Středomoří, aby poskytly nezbytné letecké krytí, kdyby snad byla operace „Osvobození syrské Al-Káidou zajišťované rebelie“ rozběhnuta.

Možná je zrovna tak zajímavé umístění LHA 5 a LHD 6 na východě Čínského moře, zrovna u řetězců ostrovů, o něž je čínsko-japonský spor, kde jsou věci zrovna tak citlivé, jako jsou na Středním východě, a kde žádná strana není ochotna couvnout.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com