Jaké informace zůstávají v pozadí? Nadcházející americké volby zastiňují zprávy o tom, že USA a Evropská unie (EU) pracují na zahájení oficiálních jednání o dohodě, která dále prohloubí jejich transatlantické obchodní partnerství. Podle nedávného článku od Reuters: „Evropa a Spojené státy se chystají počátkem příštího roku spustit rozhovory o prohloubení těchto největších světových obchodních vztahů.“ Říká se, že „Expertní skupině spolu-předsedá EU obchodní komisař Karel De Gucht a americký obchodní  reprezentant Ron Kirk v prosinci vydá zprávu s doporučením o vedení rozhovorů.“ Činitel EU vysvětlil, že „Zpráva doporučí vyjednávání o podrobné dohodě mezi Spojenými státy a Evropskou unií.“ Minulý týden Evropský parlament rovněž schválil rezoluci volající po začátku rozhovorů o možné obchodní dohodě s USA v roce 2013.

USA a EU už učinily postupné kroky týkající se ekonomické integrace. S obnovením politické podpory nabývá budování transatlantické obchodní úmluvu na hybnosti.

V roce 2007 prezident George W. Bush a německá kancléřka Angela Merkel zřídili Transatlantickou ekonomickou radu (TEC), aby pomohla odstranit obchodní bariéry a harmonizovala standardy. Na tento krok se pohlíželo jako na přikročení k tvorbě jednotného transatlantického trhu. Během těchto let už pokročila TEC dále k hlubší USA-EU integraci. To pomohlo sladit politiky v oblastech investic, účetnictví, dovozní bezpečnosti, bezpečnosti dodavatelských řetězců, automobilových standardů, obnovitelných energií a i dalších. TEC nadále vede a stimuluje transatlantickou ekonomickou konvergenci.

Na Summitu USA-EU z listopadu 2011 dali vůdci obou stran TEC směrnice, aby vytvořila Prachovní skupinu na vysoké úrovni o pracovních místech a růstu. Pohlíželo se na to jako na další krok ke konečné dohodě o volném obchodu. Pracovní skupina dostala za úkol identifikaci „politik a opatření ke zvýšení obchodu a investic mezi USA-EU, aby se podpořila vzájemně prospěšná tvorba pracovních míst, ekonomického růstu a mezinárodní konkurenceschopnosti.“ Svěřilo se jí přezkoumání možností v oblastech „bariér obchodu vyplývajících z konvencí, jako jsou tarify a tarifní sazby na kvóty; redukce, eliminace či odstranění bariér obchodu se zbožím, službami a investicemi; příležitosti ke zvýšení slučitelnosti u vyhlášek a norem; snížení, eliminace a zabraňování nadbytečných  ‚přeshraničních‘ netarifních bariér obchodu ve všech kategoriích; zlepšení kooperace při rozpracování pravidel a principů globálních otázek společného zájmu a také na dosažení sdílených ekonomických cílů týkajících se těchto zemí.“ Obchodní dohoda USA-EU by mohla posloužit jako model pro zbytek světa a stanovit společné standardy na vyhlášky, tarify a investiční předpisy.

V červnu USA-EU Pracovní skupina na vysoké úrovni o pracovních místech a růstu vydala vnitřní zprávu, která schválila začátek rozhovorů o důkladné obchodní dohodě. Ta načrtla kategorie, které by potenciální dohoda měla zahrnovat, jako jsou tarify, netarifní bariéry, otázky regulací, služeb, investic, výkupů, práv a předpisů k intelektuálnímu vlastnictví. Společné UE-EU prohlášení naléhalo, aby „tato Skupina dokončila svou práci tak rychle, jak je jen možné, včetně konzultací se stakeholdery z veřejného i soukromého sektoru a v souladu s odpovídajícími procesy na obou stranách s cílem dopracování se k doporučením Vůdcům koncem tohoto roku ohledně rozhodnutí o čem vyjednávat.“ Na tiskové konferenci následující po Summitu G20 v Mexiku prezident Barack Obama také uznal, že „Spojené státy a Evropská unie si odsouhlasily přikročení k dalšímu kroku v naší práci směřující k možnému spuštění rozhovorů o dohodě o posílení našeho už teď hlubokého obchodního a investičního partnerství.“ Oficiální oznámení se očekává někdy po US volbách a pokud obchodní rozhovory začnou počátkem příštího roku a dohoda by mohla být podepsána před koncem roku 2014.

Partnerství UE-EU zůstává základem pro mezinárodní ekonomický řád. Bez ohledu na to, zda v nadcházejících volbách zvítězí Barack Obama nebo Mitt Romney, tak to vypadá, že obchodní vyjednávání USA-EU se stanou prioritou. Více globalizace není řešením našich finančních těžkostí. Takováto dohoda poslouží další erozi suverenity a ekonomické svobody USA. Vezmete-li v úvahu to, že EU už má obchodní dohodu s Mexikem a je blízko jejímu podepsání s Kanadou, v kombinaci s budoucí dohodou s USA, tak tu máte základnu pro zónu volného obchodu NAFTA-EU. To by byl důležitý pohyb v pokroku k cílovému vytvoření Transatlantické unie.

Ke globální vládě? Trans-pacifické partnerství (TPP). Korporátní únik ze zodpovědnosti.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>