Alex Jones a pravicoví radikálové hovoří o útoku pod falešnou vlajkou, vině kladené hnutí Tea Party a rozšíření regulací TSA. Zatímco se většina pozorovatelů brání soudům o tom, kdo je za dvěma bombovými útoky během bostonského maratonu, pravicoví tvůrci konspirací v tom už mají jasno – udělala to vláda a bude svalovat vinu na ně, neboť v pondělí, kdy k explozím došlo, se slavil Den patriotů, významný den pro hnutí domobrany.


Alex Jones, který se stal nejznámějším tvůrcem konspirací v zemi, neplýtval časem. Podobně jako u 11. září, vraždění na základní škole v Sandy Hook a dalších tragédií, jsou podle něj bostonské exploze útokem pod „falešnou vlajkou“, zosnovaným vládou.

Tentokrát je údajným cílem vlády to, aby se regulace Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) vztahovaly i na sportovní akce:

[quote align="center" color="#999999"]

Cítíme s těmi, kteří byli zraněni nebo zabiti #Boston marathon – tohle ale smrdí až na půdu #falseflag — Alex Jones (@RealAlexJones) 15. dubna 2013

Exploze na Bostonském maratonu. Jak píšou the New York Times, nebyla snad FBI za v podstatě každým teroristickým spiknutím v USA? – — Alex Jones (@RealAlexJones) 15. dubna 2013

Zařaďte NEJVYŠŠÍ RYCHLOST bit.ly/AlexJoneLive #Boston – jen počkejte #TSA vás bude už brzy prohledávat na sportovních akcích – — Alex Jones (@RealAlexJones) 15. dubna 2013 [/quote]

Ve své rozhlasové show Jones spekuloval o tom, že to může souviset s náhlým poklesem ceny zlata, oblíbené komodity všech paranoiků. „Co to může znamenat, když se zlato potápí?“ položil řečnickou otázku. Uvedl také, že Boston hrál významnou roli v americké historii a že je to místo, odkud vzlétly dva letouny 11. září. „Řekl jsem v rádiu, že jsou připraveni vyhodit něco do vzduchu. Provést explozi, která bude slyšet po celém světě, tak jako v Lexingtonu a Concordu. A oni to udělají ve stejný den a na stejném místě!“ řekl.

Jak napsal na Twitteru Alex Altman z časopisu Time, „ Dnes je Den patriotů, který je důležitý pro hnutí domobrany. McVeigh provedl bombový útok proti federální budově Alfred P. Murrah Building v Oklahoma City v Den patriotů v roce 1995.” Den patriotů, který se slaví v Massachusetts, připomíná bitvy poblíž Bostonu, které odstartovaly Americkou revoluci. Tento svátek se slaví vždy třetí pondělí v dubnu, ačkoli bitvy se odehrály 19. dubna.

Kromě bombového útoku v Oklahoma City, ke kterému došlo 19. dubna, se ve stejný den odehrál i útok na náboženské hnutí Davidiánů v texasském Wacu. Jak napsal John Avalon v deníku the Daily Beast v roce 2010, tento den se „stal svátkem nenávisti pro určité protivládní aktivisty a skupiny domobrany“.

Letos je Den Patriotů současně s Dnem daňových přiznání, což je další významné datum pro pravicové extrémisty. Na základě všech těchto indicií Jones předpověděl, že „i když by z toho mohli obvinit muslimy, budou z toho vinit hnutí Tea Party“.

Konspirační weby se toho ihned chytly. „ POPLACH S FALEŠNOU VLAJKOU!!! Exploze na Bostonském maratonu!“ hlásal jeden z postů. „ Bostonský útok pod falešnou vlajkou. Další 11. září,“ píše se v dalším.

Související článek:

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  salon.com