Holandská občanská kampaň za povinnost uspořádání referenda o jakémkoliv novém přenosu moci na EU – připomínající britské referendum – už dosáhlo 40 000 podpisů, což je práh potřebný k donucení holandských poslanců, aby o této otázce debatovali a rozhodli, zda s tímto návrhem souhlasí nebo ne. Pořád je ještě zapotřebí, aby „Parlamentní komise“ rozhodla, zda tato iniciativa splňuje podmínky pro spuštění parlamentní debaty. I když toho dosáhne, tak jsou to jen Socialistická strana, populistická Strana za svobodu Geerta Wilderse a pár malých straniček, kdo podporuje tuto myšlenku – takže v holandském parlamentu nemají většinu.


Minulý týden centropravicová VVD – která vládne spolu s Labouristickou stranou – tuto iniciativu označila, že „je k ničemu“.

Je to tedy pro to konec? Ne úplně. Dalším prahem je 300 000 podpisů – což by mohlo spustit nezávazné referendum, týkající se nových zákonů, u něhož je pořád zapotřebí přijetí holandským senátem. Kampanisté už právě k tomuto směřují. Zbývá ve skutečnosti spousta překážek, aby se dostali do stadia, kdy by se přijalo to nezávazné referendum o tom, zda by se mohlo uspořádat „referendum o zákazu“ – natož, aby se to přijalo – ale pod povrchem určitě něco doutná.

Diederik Samson, vůdce Labouristické strany, minulý víkend řekl, že změny v dohodách o EU, by opravdu vyžadovaly referenda (proto se holandský parlament chce takovýmto změnám teď vyhnout). Podle nového průzkumu 64% holandských voličů chce referendum o jakémkoliv novém přenosu moci na EU (což nepřekvapuje). Ovšem co více překvapuje, je to, že 65% voličů ve skutečnosti je vůbec proti jakémukoliv přenosu moci. Uvážíme-li to, tak získání 300 000 podpisů v zemi se 17 miliony občanů nevypadá vůbec nemožně.

Jak už tvrdila holandská vláda ve své „ Zprávě o EU“: „Demokratický deficit EU je Achillovou patou Unie.“ Pod povrchem v Holandsku doutnající obavy ukazují, že tyhle nedostatky bude třeba dříve či později řešit.

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: openeuropeblog.com