Když vypukl skandál Liborgate a ve veřejnou známost vešly stopy vedoucí k Bank of England, některé více ke konspiracím inklinující elementy nespatřily v tomto epickém otřesu anglické centrální banky nic jiného než příležitost pro světu dominující investiční banku Goldman Sachs, aby těžila z tohoto skandálu a z paniky ohledně následnictví, když je teď Paul Tucker zjevně mimo nástupnické kolečko, a jmenovala své vlastní chapadlo za šéfa této nejdůležitější centrální banky, z těch které jsou pořád ještě touto chobotnicí neuchvácené. (Goldman Sachs je známa přezdívkou Upírská chobotnice.) Ve skutečnosti jsme už 3. července uvedli:

„Teď když bylo přirozené kolečko následnictví v BOE trvale vykolejeno, tak to vynáší ty další dva pány, kteří se už v minulosti vytahovali jako potenciální budoucí šéfové BOE, z nichž oba shodou okolností pracovali nebo ještě pracují u … Goldmana Sachse: kanadského Marka Carneyho nebo Jima O’Neila od Goldmanů.

Oba zaručeně popřeli spekulace v tisku, že nahradí Mervyna Kinga, to ale asi není poprvé, kdy bankéři někomu teď lhali, dojde-li k tomu (a člověk by se nedivil, kdyby celá ta aféra byla pouze zinscenovaná tou Chobotnicí z pozadí, … ale ne, to by byla ‚konspirační teorie‘).“ Jsme zvědaví, jestli bude možno tuto konspirační teorii povýšit na konspirační fakt, teď když samotní Bloombergové napsali velký článek diskutující o tom, jak je tohle náhle velice pravděpodobný výsledek.

 

Z agentury Bloomberg:

Na Carneye jako vedoucího Bank of England se pohlíží jako na zotavení ze skandálu

Londýn ztrácí tolik důvěry jako globální centrum financí, že ministerský předseda David Cameron možná bude potřebovat uvážit jako guvernéra Bank of England bezprecedentní volbu: Marka Carneyho – Kanaďana, který dohlíží nad světovým finančním systémem a nemá žádné vazby s vykupováním z dluhů či s těmi komploty k manipulacím trhů, a není ani poskvrněn Labouristickou či Konzervativní stranou.

47-letý Carney, který získal jak svůj magisterský tak i PhD diplom z Oxfordské university, není v City of London cizincem, neboť před tím zde pracoval u Goldman Sachs Group Inc. Nyní slouží jako guvernér Bank of Canada a vede Výbor finanční stability, není ani poskvrněn z finanční krize v roce 2008.

„Mark Carney je jedním z nejosvícenějších a nejschopnějších lidí, jaké jsem kdy v globálních financích a v centrálním bankovnictví potkal,“ řekl Tim Adams, bývalý náměstek ministra financí USA, který pracoval s Carneyem na schůzce Skupiny sedmi. „Motám se kolem těchto kruhů už dlouho a on je chytrý, politicky obeznámený, s dobrými mravy a má vynímečnou historii úspěchů. Těžko najít všechny tyhle prvky u jediné osoby.“

K domácím kandidátům na tento job patrí Gus O’Donnell, bývalý šéf britské civilní služby, předseda Úřadu pro finanční služby Adair Turner a místoguvernér Bank of England Paul Tucker, veterán této banky, co je v ní už tři desítky let.

S těmi domácími kandidáty je jeden problém: nikdo z nich nemá v životopise Goldmana, a to je cosi, co postavilo do popředí nejen Marka Carneyho ale i Billa Dudleye a Mario Draghiho.

Tak k pointě:

„Proč nemít šéfa, který je globální? Bankéři nejsou moc populární a Kanaďan, to zní jako dobrá volba,“ řekl Kent Matthews profesor z Cardiff University a bývalý výzkumník u Banko of England. „Tohle by mohlo dobře obnovit tu věrohodnost, kterou hledají někde venku.“

Tak tohle je ta strategie: Carneye z venku jako Kanaďana, místo aby byl od Goldmana. Zajímalo by nás kolik minut jim bude obecná veřejnost baštit tuhle atrapu věrohodnosti?

Tak nakonec ta mapa Golmanizace, kterou jsme sestavili ještě v dubnu, když jsme poprvé naznačili tohle jako pravděpodobný výsledek v článku „Po Goldmanově cestě k úplné světové dominanci: Mark Carney na své cestě k šéfování Bank of England?“ a o které jsme věděli, že bude v budoucnu ještě užitečnější, tak tady je zase.

Evropa před tím:

A potom:

Protože už tu máme tyhle peníze tisknoucí chobotnice, jako tahle, tak kdo by pak potřeboval suverénní státy?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

]]>