„Jaderný úder revolučních ozbrojených sil KLDR, které jsou rozhodně připraveny na to, aby zlikvidovaly všechny agresory a provokatéry, dopadne na nepřítele, ať se bude nacházet kdekoli“. Toto prohlášení uveřejnil deník Nodong Sinmun vyjadřující mínění vedení Korejské strany práce. „Regiony, kde USA konají vojenské přípravy spolu s loutkovým režimem, se ocitnou v ohnisku nikoli lokální, ale totální jaderné války“. Vedení KLDR hodlá skoncovat s mnohaletou konfrontací s USA v případě „definitivní rozhodující bitvy“, píše se v deníku.


Kim Čong-un označil jaderné zbraně, jež vlastní Pchjongjang, za prostředek zdržování potenciálních agresorů a za základ prosperity země.

Zároveň severokorejský vůdce Kim Čong-un varoval své vojáky před zahájením palby na Jižní Koreou jako první, informovala v úterý televize čínského města Šenčen s odkazem na jihokorejská média.

„Nejvyšší představitel Severní Koreje Kim Čong-un vydal tajný rozkaz vojskům na přední čáře, aby v žádném případě nezahájily palbu jako první, aby neposkytly Jižní Koreji a USA důvod pro odvetný útok,“ praví se v televizní zprávě.

Napětí ve vztazích mezi oběma sousedy se značně zvýšilo. Většina expertů a politiků sice nevěří v možnost rozsáhlé války, nevylučují však pohraniční konflikty.

Zdroj:  czech.ruvr.ru