Severní Korea zablokovala vstup do průmyslové zóny, kterou má společně s Jižní Koreou. Soul hrozí vojenskou akcí. Situace na Korejském poloostrově eskaluje. Severní Korea zablokovala průmyslovou zónu Kaesong, která je významným producentem finančních zdrojů pro severní část poloostrova. Po severokorejské blokaci je tedy jasné, v jakém stavu vzájemné vztahy jsou. Podle USA je krok Severní Koreje nepřijatelný.


Na severokorejský zákaz okamžitě reagovala Jižní Korea. Mluvčí společného ministerstva Kim Yhug-Seok vyzval vládu Severní Koreje, aby zákaz okamžitě zrušila:

"Naší nejvyšší prioritou je zajištění bezpečnosti našich občanů a jihokorejská vláda přijme nezbytné opatření založené na tomto principu. A jeho součástí je i použití vojenské síly.

Jak připomíná BBC, dnešní zákaz vstupu pro občany Jižní Koreje do průmyslové zóny Kaesong, není novinkou. Už jednou k tomu došlo – v roce 2009, při společném americko-jihokorejském vojenském cvičení. Tedy, za stejných okolností, jako je tomu nyní.

 

Čínská armáda se přesouvá k hranicím se Severní Koreou.

Podle některých zahraničních zdrojů se čínská armáda přesunula směrem k severokorejským hranicím. Ke zvýšené pohotovosti došlo poté, co Severní Korea, její spojenec, se kterým má obrannou smlouvu, zintenzivnila a zvýšila vojenské hrozby. Zvýšenou aktivitu zaznamenalo i čínské námořnictvo ve Žlutém moři.

[quote align="center" color="#999999"]

Americká vojska se chystají vzít pod svou kontrolu jaderné objekty v KLDR, nastane-li mimořádná situace, když ztratí severokorejské vedení kontrolu nad těmito objekty. USA mají připraven plán zvláštní operace pro obsazení jaderných objektů.[/quote]

Další článek k tématu:

Zdroj: rt.com