Ač pořád ještě přežívá naděje, že kyperská vláda vydá svoje přírodní zdroje bohatým Rusům (čili Gazproomii) a všichni vkladatelé (jak ruští, tak kyperští budou zachráněni), máme podezření, že od Ruska hrozí daleko horší nebezpečí, o kterém se nediskutovalo. Jak uvádí Marc Ostwald z Monument Securities, „existuje šance 50/50, že kyperský výkup z dluhů selže, protože je tu ‚obrovité nebezpečí‘, že po uskutečnění plánu na zdanění vkladů z Kypru uteče neskutečné množství ruských peněz.“


Ruská finanční expozice na Kypru obnáší asi 60 miliard dolarů včetně půjček společnostem registrovaným v této zemi a po 90% zkrácení ruských vkladů budou tyto nadále mít možnost volně ze země odcházet i po schválení tohoto tributu.

Kritický aspekt spočívá v tom, že pokud k tomu dojde (tak tento obrovský odtok peněz –ve skutečnosti zastíní i samotný balíček výkupů z dluhů jako drobnost), a lze si těžko představit, že kyperský bankovní systém by to mohl přežít (byť i třebas s pomocí ELA od ECB).

Ruský ministr financí Siluanov vyjádřil zklamání z toho, že Rusko nebylo součástí dohody, a tak je jasné, že pokud dojde k tomuto odtoku z Kypru, je nepravděpodobné, že skončí v bankách evropských zemí.

Vypadá to, že nákaza preventivních opatření ze strachu z takovéhoto ‚tributu‘ právě začala.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com