Když si všimnete, že stratég Citi FX začíná s následující proklamací schvalující otevřený fašistický despotismus, tak víte, že to bude dobré: „Tohle jsou první evropské volby, v nichž voliči neudělali tu správnou věc.“ Snad kdyby Citi byla tak laskavá, že by překonala rozhodnutí demokratického hlasování, při němž 55% většina lidí hlasovala proti „té správné věci“ a uvalila by svého vlastního nevoleného italského diktátora, zrovna tak, jako to v listopadu 2011 udělal Goldman, tak by ten vytoužený hlas ukazatele EURUSD byl šťastnější? Pak se to jen ještě vylepší: „Volby jsou problematičtější než tržní paniky nebo posuvy v sentimentech trhu, protože je nelze odstranit vytištěním peněz.“ Pravda: některé věci si nelze koupit ani otevřeným rozvratem peněžní báze centrálními bankami – pro všechno ostatní jsou tu sibiřské gulagy.


  A absolutní koruna všemu: „Výsledek prozatím nevypadá tak chmurně, aby to špetka růstu a flexibility Evropské centrální banky ECB nemohla zvrátit.“ Proč ne, celá Evropa potřebuje „špetku růstu“, zjevně by byla na místě spíš spousta růstu, ale upřímně, vzali by zavděk jakýmkoliv růstem – což je cosi, čehož v posledních čtyřech letech nelze dosáhnout, když je to pod moudrým opatrovnictvím této oligarchie, v níž dominují bankéři, a co se týče té trochy „flexibility ECB“ – mrk, mrk: prostě, kde bys Steve měl rád ty Euro akcie?

Steven Englander ze Citi:

[quote align="center" color="#999999"]

1) Nejdříve špatné zprávy. Tohle jsou první evropské volby, v nichž voliči neudělali tu správnou věc. Místo toho poskytly překvapivou podporu politikům, kteří odmítají uskrovňování a v některých případech dokonce i euro. Tohle by se mohlo ukázat být vážným problémem, pokud se to ukáže být nakažlivé. Ten dobrý pocit z rozběhu trhů s italskými aktivy nestačil, aby vytěsnil tu blbou náladu ze zbídačování, chabého růstu a nezaměstnanosti. Kdyby se tohle všechno mělo napravit, tak by ECB zkrátila úroky, a oni by to udělali okamžitě, ale tvůrci politika eurozóny možná potřebují uvolnit fiskální omezení a najít způsoby, jak rychle stimulovat růst. Volby jsou problematičtější než tržní paniky nebo posuvy v sentimentu trhu, jelikož je nelze odstranit vytištěním peněz. Výsledek prozatím nevypadá tak chmurně, aby to špetka růstu a flexibility ECB nemohla zvrátit.

Závěr pro euro je – z krátkodobého hlediska negativní a možná i z delšího, ale uvážíme-li, že euro strávilo celé měsíce šťastně nad 1,40 i za Berlusconiho jako ministerského předsedy, tak není ani takovýto zpětný ráz katastrofou.

2) Japonský jen – souběžné škody a krácení pozic. Tohle není jako kdyby přišly nové informace o jenu uprostřed tokijské noci, když zraje tržní ovoce. Včerejší rozsah výkyvů EURYPY dosáhl sedmi extrémních čísel. Takže tam byly buď slabé krátké pozice jenu nebo dlouhé pozice EURa. Chyby BoJ v letech 2009-2012 dovolovaly, aby špatné zprávy jinde vedly ke zhodnocování jenu, a ty byly dvakrát dosaženy. Je-li nový režim přijímání politik teď jiný, tak to bude v tom, že bude vzdorovat zhodnocování jenu při špatných zprávách.

Závěr pro jen – dočasně jen přibral, ale těžko říci, jaké jsou pobídky pro japonskou vládu, aby s tím něco udělala, ale říká se, že když jde jen dolů a tak Nikkei zas stoupne – je o příležitost k nákupu podle USDJPY.

3) Pondělní šok pomohl v úterý předsedovi Fedu Bernankemu, jelikož tento vývoj je argumentem, že svět není bezpečným místem, a nárazník z kvantitativního ulehčování proti negativním ekonomickým či fiskálním šokům je třeba udržovat. Bernanke bude argumentovat pro exIt (Fexit?) Fedu, jakmile to bude možné, nikoliv však nezbytně někdy brzy. Myslím si, že ve velice krátkém výhledu to trhy postrčí vzhůru, ale data pro nadcházející týdny sou riziková.

Závěr pro USD – předseda Fedu nejspíš zkusí a prodiskutuje návrat rizikového apetitu na trhy, čímž stornuje zisky USD. Problémem je, že když se dostaneme přes jeho prohlášení, můžeme narazit na slabá ekonomická data a obnovení obav z fiskálního škrcení mívá daleko zápornější účinek, než se to oceňuje na trzích.

4) Držení pozic bylo velkým tahounem situace a na koncentrované pozice se udeřilo, zatímco s pozicí nespojené, ale s rizikem korelované AUD a NZD se oproti pátku držely téměř ve stagnaci. JPY posílil, jak to JPY při negativních zprávách dělá. Vypadá to jako posuv v pozicích a panikou vyvolaný posuv spíše než skutečné rizikové rozprodávání. Italské volby jsou definitivně EUR-negativní, ale jinak než kvůli EURu, hlavní dopad na trhy, kde se hodně držely pozice, by takový nebyl, kdyby nepřišly zlé zprávy. Myslím si ovšem, že v Evropě se usadí prach sice pozvolna, ale jinde rychle – GBP, JPY slabost se obnoví. [/quote]

* * *

Podívejme se, co bychom k tomu tady mohli dodat ještě my:

5) Pokud někdo ignoruje 55% obyvatelstva, které hlasovalo v těchto volbách proti bankéřským loutkám, tak potom Monti a Bersani pro něj jasně dostali 100% hlasů. Takže musíte nakupovat EURUSD.

6) Díky těm malým tvárným Řekům, že v roce 2012 „udělali tu správnou věc“.

7) Vzpomínáte na „ty“ evropské „volby“ ve 20. letech minulého století? Ty vlastně konec konců nebyly až tak zlé … (Poznámka: Přivedly k moci v Itálii fašisty.)

* * *

Nesmrdí to? Tohle je smrad panického zoufalství.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com