Prezident Barack Obama v pondělí jmenoval svého proti-teroristického šéfa Johna Brennana, aby v jeho druhém funkčním období vedl Ústřední zpravodajskou službu (Central Intelligence Agency – CIA). Obama tak vyslal jasný signál, že má v úmyslu rozšířit ilegální program vražd pomocí dronů, který už v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu a Somálsku zabil tisíce nevinných civilistů – mužů, žen a dětí – a zmrzačil tisíce dalších. Mezi takto zavražděnými, protože to nakázal prezident bez jakéhokoliv obvinění či justičního procesu, jsou přinejmenším tři USA občané včetně v Novém Mexiku narozeného klerika Anwar al-Awlakiho a jeho 16-letého syna rozprsklého dronem vypálenou raketou v Jemenu.

Brennan ze své funkce zástupce národně bezpečnostního poradce Obamy pro domácí bezpečnost a proti-terorismus vedl i program cílených vražd. To on v kolaboraci s prezidentem, Pentagonem a dalšími bezpečnostními agenturami dohlížel na výběr údajných teroristů označených k vyhubení. Bílý dům a ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že prezident má právo jednostranně vydat rozkaz k zabití jakéhokoliv jedince, kdekoliv na světě jako součást tzv. „války proti teroru“.

Tohle otevřené popření nejzákladnějších demokratických práv a vyhlášení diktátorských pravomocí nevyvolalo žádný seriózní odpor ani ze strany liberálního establishmentu, ani jeho pseudolevicové periferie. Senátní potvrzení Brennana jako ředitele CIA se považuje za hotovou věc.

Obama spojil své oznámení o Brennanovi jako trvalém náhradníkovi penzionovaného generála Davida Petraeuse, který na svůj postu u CIA rezignoval loni v listopadu kvůli sexuálnímu skandálu, se jmenováním bývalého republikánského senátora Chucka Hagela jako nástupce Leona Penetty ve funkci ministra obrany. Hagelova nominace se v politických a mediálních kruzích establishmentu považuje za daleko kontroverznější než Brennanova, ač se očekává, že uspěje při senátním schvalování.

Veterán Vietnamské války Hagel s úzkými vazbami na ozbrojené síly je v současnosti spolu-předsedou Obamova poradního výboru pro zpravodajství. Útočí na něj části Republikánské strany, protože oponoval jak George W. Bushovi kvůli vedení války v Iráku, tak se stavěl i proti uvalení jednostranných sankcí na Irán.

Sionistické lobbistické skupiny jej kritizovaly, že je nedostatečně pro-izraelský, ač během těch 12 let jako senátor z Nebrasky hlasoval pro všechny balíčky pomoci Izraeli. Rovněž jej kritizovaly skupiny za práva gayů, protože v minulosti podporoval zákaz sňatků gayů a jednou oponoval nominaci otevřeně teplého velvyslance.

Je pravděpodobné, že Obama se rozhodl ke společnému oznámení těchto jmenování, nikoliv aby odvrátil pozornost od své volby Brennana jako šéfa CIA, jako spíš k odvrácení pozornost pomocí Brennana, u něhož nebude uvnitř Demokratické strany či v liberálních kruzích žádná vážná opozice.

Ve svých pondělních poznámkách se Obama opětovně pochlubil „že Usámu bin Ládina dostal“ v operaci, na kterou dohlížel Brennan. Opět vyvolával ducha „války s terorem“, aby ospravedlnil válečné zločiny v zahraničí a drcení demokratických práv doma, přičemž ignoroval tu faktickou alianci, do které Washington vstoupil s džihádistickými živly svázanými s Al Kaiídou v Libyi a v Sýrii.

Obama s bezuzdným cynismem vyhlásil: „Existuje ještě jeden důvod, proč si Johna tolik cením, a tím je jeho integrita a jeho oddanost hodnotám, která nás definují jako Američany. Pracoval, aby naše úsilí vtělil do pevného legálního rámce. Chápe, že jsme národ vlády zákona.“

Brennan je už 25 let operativcem CIA, který jeden čas vedl pobočku této agentury v Saúdské Arábii, v prvním období George W. Bushe byl zástupcem výkonného ředitele CIA a spolu s tím i ředitelem Národního proti-teroristického centra.

Obama před svou první inaugurací v lednu 2009 připravoval jmenování Brennana šéfem CIA, stáhl to ale kvůli politickému dopadu této volby člověka oficiálně silně zapleteného do Bushovy politiky mučení, cílených usmrcování a vojenských zádržných gulagů jako Guantanamo. Vzhledem k tomu, že Obamova kampaň se zakládala na kritice těchto nezákonností, považovalo se to za předčasné, aby k tomuto kroku přistoupil. Obama místo toho dal Brennanovi vrcholný post v proti-terorismu v Bílém domě, který nevyžadoval potvrzení Senátem.

Nyní o čtyři roky později, když se vraždy a mučení jako nástroj zahraniční politiky více rozšířily a institucionalizovaly, stejně jako se to stalo s metodami policejního státu a dalších struktur započatých za Bushe, je si už Obama oprávněně sebejistý, že už nenarazí na žádnou vážnou opozici od jakékoliv části politického establishmentu, když Brennana povýší na nejvyšší zpravodajský post.

Loni v říjnu vydal Washington Post sérii článků odhalujících, že administrativa zřídila tzv. „dispoziční matici“ popsanou jako nový systém, který „kodifikuje a zefektivňuje“ mimosoudní usmrcování prováděné podle rozkazů prezidenta. Tento seriál poukázal na Brennana jako na člověka, který v tomto programu hraje klíčovou roli. Brennan, napsaly tyto noviny, získal „ohromné pravomoci při utváření rozhodnutí o seznamu ‚na odstřel‘ a při alokaci ozbrojených dronů, zbraně charakteristické pro tuto válku.“

Brennan je až dosud jediným činitelem administrativy, který vystoupil s důkladnou veřejnou obhajobou programu těchto vražd. Ve své řeči z 30. dubna ve Středisku Woodrow Wilsona ve Washingtonu tvrdil, že útoky dronů jsou legální na základě Zmocnění k použití ozbrojených sil schváleného Kongresem po útocích z 11. září 2001, což je universální pseudo-zákonné ospravedlnění k válečným zločinům a porušování americké Ústavy, jakého opakovaně využívala Bushova administrativa.

Brennan šel ale dále, když řekl: „V mezinárodním právu není nic, co by zakazovalo použití dálkově ovládaných letadel k těmto účelům nebo co by nám zakazovalo použít smrtící sílu proti našim nepřátelům mimo aktivní bojiště, přinejmenším když země, v níž se to odehrává, se tomu podvoluje, nebo není schopná či ochotná přistoupit k akcím proti této hrozbě.“ Jelikož pokud nějaká země není „svolná“, pak tudíž není „ochotná“, tak se tento popis vztahuje na každou zemi na světě.

Přistoupil i k tvrzení, že tato licence k zabíjení je „etická“, kvůli „bezprecedentní schopnosti dálkově ovládaných letounů přesně zasahovat vojenské cíle při minimalizaci souběžných škod…“ Je-li pravdivá ta druhá část tvrzení, musí z toho plynout závěr, že USA úmyslně míří na běžné muže, ženy a děti, aby tak zničily „vojenské cíle“.

Obama oznámil své jmenování Brennana jen dni po podepsání zákona o novém financování Pentagonu, který umožní vojenské zadržování bez omezení a bez obvinění či soudního přezkoumání u osob vyhlášených za teroristy, včetně amerických občanů, kromě zavření zajateckého tábora Guantanamo Bay. Rovněž po tom následovaly nové útoky dronů v Pákistánu a Jemenu, kde v pátek lidé z kmenů protestovali proti všudypřítomné hrozbě náhlé smrti z oblohy a řekli Reuters, že tam teď bylo zabito sedm civilistů.

Webová stránka CNN v pondělí hlásila, že administrativa teď uvažuje o rozšíření útoků dronů i do africké země Mali, kde s Al-Káidou spojené milice převzaly kontrolu nad velkou částí severu této země.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>