Série měření ukázala, že v mořských proudech Pacifiku omývajících pobřeží Fukušimy jsou hodnoty radioaktivního césia 50miliónkrát vyšší, než je statistický průměr. Weby specializované na otázky životního prostředí komentují závěry odborné studie Impacts of the Fukushima Nuclear Power Plants on Marine Radioactivity zveřejněné v časopise Environmental Science & Technology. Podle studie jde o největší radioaktivní havárii v historii oceánografie. Na výsledné zprávě spolupracovali i dva Japonci: Michio Aoyama z Meteorological Research Institute a Masao Fukasawa z Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology.

Radioaktivita naměřená v oceánech je vyšší než v případě Černobylské havárie před 25 lety. Vědci však připomínají, že mořské proudy mají tu výhodu, že jsou schopny roznést a zředit radioaktivitu díky přenosu na velké vzdálenosti.

Problémem zůstává zhruba tisíckrát zvýšená radioaktivita u pobřeží, která by teoreticky už dávno neměla existovat. Japonské úřady pilně hlásí, že mají celou situaci plně pod kontrolou a že vystěhovali obyvatelstvo ze zamořeného území kolem elektrárny. Měření naopak naznačují, že stále pokračují úniky ze zničeného jádra reaktoru a hlavně z uskladněného vyhořelého odpadu. Vysoce nebezpečné radionuklidy s tisíciletým poločasem rozpadu se dostávají skrze spodní vody do oceánu. Tím se dostávají do potravního řetězce, na jehož konci je i člověk.

Zdroj:  e-republika.cz