Vzhledem k tomu, jak notoricky známý je Wall Street sepisováním trapných e-mailů, které pak proti nim používají u soudu (viz skandál Libor), měli by si fakt této zprávy všimnout. FBI vyvinula nový software, který v e-mailech pátrá po podezřelých slovech a frázích naznačujících, že odesilatel (a příjemce) mají něco nehezkého za lubem, dle FT. Je to více než 3 000 slov a frází, které v tomto programu zdvihnou rudou vlaječku. Do tohoto programu se zapojila i účetní firma Ernst and Young, která procházela důkazy z vyšetřování korporací v součinnosti s FBI.

Podle FT:

„Formulace, v nichž je namíchána účetní frazeologie, osobní motivace a pokusy něco skrývat, je velice odhalující,“ řekl Rashmi Joshi, ředitel vyšetřování podvodů a služeb při sporech u Ernst & Young.

Řekl, že monitorování provozu e-mailů zatím v úsilí spolupracujících společností pátrajících po možných problémech nehrálo téměř žádnou roli. „Zatímco se většina organizací při vyšetřování rozporů zaměřuje pouze na čísla, jsou tím, co hledáme my, způsoby analýzy slov – e-mailů, SMS nebo textových zpráviček – abychom tím zachytili nepravosti.“

Software pro lingvistickou analýzu, který v úvodní fázi chrání anonymitu zaměstnance, může označkovat změny v tónu a formulacích elektronické konverzace s divnou charakteristikou a lze jej ušít na míru určitým typům zaměstnanců, zvláště obchodníků.

Takže fráze jako „nikdo na to nepřijde,“ „brkni mi na mobil,“ a „nezanech stopy“ by na vás teď mohly upozornit.

Varovali jsme vás.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: businessinsider.com

]]>