Je nepravděpodobné, že by si americký prezident, Donald Trump mohl vybrat na post poradce pro národní bezpečnost „nezodpovědnější a nebezpečnější“ osobu, než Johna Boltona. Prohlásil to ve vysílání MSNBC senátor Christopher Murphy. Podle politika, blízkost u Trumpa známého jestřába, který je otevřeně pro válku s Íránem a Severní Koreou, by mohla mít opravdu katastrofální důsledky pro USA.


MSNBC: Co si o tom myslíte?

Christopher Murphy: Ujasněme si, co to znamená. Říká, že Spojené státy musí s pomocí vojenské síly svrhnout iránskou vládu. Pokud potřebujete chaos na Středním východě, tak v porovnání s tím co se stalo v Iráku a Sýrii se bude zdát jako dětská hra, tak ať USA využijí síly a se pokusí svrhnout íránský režim. To, co říká, je nesmysl.

Představa, že USA mohou znovu začít vyvíjet ekonomický tlak bez podpory evropských partnerů, je čistá fantastika. V době, kdy mezi USA a Evropou vznikly neshody ohledně rétoriky Trumpa, odvolání dohody s Íránem jen zhorší situaci. Jestli bude radit prezidentovi, že Spojené státy musejí provést buď preventivní vojenský úder proti Íránu, nebo tam vyvolat revoluci, důsledky pro národní bezpečnost USA by byly katastrofální.