Bývalý ruský špion Sergaj Skripal a jeho dcera byli údajně otráveni nervovou látkou zvanou Novičok, uvádí britská premiérka Theresa Mayová. Tady jsou klíčová fakta o zmíněné skupině chemických látek vojenského účelu. …


Formy

Vil Mirzajanov byl první, kdo popsal smrtelnou nervovou látku ve zprávě, která zkoumala Rusko, chemické zbraně a odzbrojení. Zatímco někteří „nováčci" mohou být v podobě tekutiny, jiní mohou být v pevné formě; Novičok může být rozptýlen v ultra jemném prášku, skoro jako plyn nebo pára.

Některé z nervových látek mají binární podobu, jsou vyrobeny ze dvou složek a nabývají své účinnosti pouze při smíchání v poslední minutě před detonací. Nervová činidla mohou být údajně dodávána různými způsoby, včetně dělostřeleckých nábojů, bomb, raket a rozstřikovacích zařízení.

Toxicita

Na rozdíl od Novička, chemické zbraně, jako jsou VX, sarin a soman, se smíchávají během výrobního procesu, což je od samého počátku nebezpečné. Přestože, podle Mirzajanova, je Novičok pětkrát až sedmkrát toxičtější než plyn VX, který se projevuje rychle, Novičok potřebuje od 30 sekund do dvou minut. Mohlo by to ovšem trvat déle pokud jde o prášek.

Účinky

„Novičok" údajně má stejný účinek na osobu jako ostatní nervové látky — způsobuje trvalé poškození nervů a selhání hlavních tělesných funkcí. Novičok může také způsobit křeče, ztrátu vědomí a kóma; zpomalení srdce a smrt udušením.

Zdroj: dw.com