Pentagon ve středu oficiálně přiznal, že se v Sýrii nachází okolo 2000 amerických vojáků. Potvrdil tak předchozí informace nejmenovaných představitelů USA, které byly medializovaný koncem listopadu, které předtím byly považovány za konspirační teorie. Americká armáda dosud oficiálně přiznávala jen přibližně 500 svých vojáků operujících na území Sýrie.


Mělo jít převážně o jednotky poskytující podporu Syrským demokratickým silám (SDF), seskupení kurdských a arabských milicí bojujících proti tzv. Islámskému státu na severu země.

Z nových údajů nevyplývá, že by docházelo k posilování americké vojenské přítomnosti v Sýrii. Jde jen o zpřesnění dosavadní bilance, protože četné stavy vojsk v terénu se často mění. Mluvčí Pentagonu Rob Manning ve středu – při oznámení nového čísla – naopak zdůraznil, že reálný počet amerických vojáků v Sýrii klesá.

Stejný klesající trend, související s porážkou bojovníků Daeš se podle Manninga projevuje iv sousedním Iráku, kde aktuálně operuje zhruba 5200 amerických vojáků. Horní hranice počtu amerických vojáků v Iráku je oficiálně stanovena na 5262 a v Sýrii na 503.

Američtí činitelé však i v minulosti neveřejně přiznávali, že jejich skutečné počty v obou zemích jsou vyšší. Jednotliví velitelé totiž často stanovené limity obcházejí, například dočasným převelen jednotek nebo najmutím většího počtu externích zaměstnanců.

Zdroj: stripes.com