Ruští sportovci vystoupí na hrách v jihokorejském Pchjongčchang pod olympijskou vlajkou, informuje zpráva na oficiální stránce MOV. Toto rozhodnutí učinil Mezinárodní olympijský výbor v Lausanne. Doživotní trest dostal ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který podle vyšetřovatelů stál za státem řízeným dopingem. Nesmí už na žádné olympijské hry.


Her se budou moci zúčastnit „čistí" ruští sportovci.

MOV učinil toto rozhodnutí na základě zpráv dvou komisí, z nichž jedna prověřovala dopingové testy ruských sportovců z olympiády v Soči. Na základě výsledků práce první komise Rusko přišlo o 11 medailí a tím i přišlo o první místo v celkovém součtu. Druhá komise prověřovala informace o možném státním vměšování do ruského antidopingového systému. Obě komise zahájily svoji práci po vyšetřování WADA o zaměňování dopingových testů ruských sportovců za účasti ruské tajné služby FSB.

Nepřítomnost Ruska na hrách v Jižní Korei bude mnohem více citelné ve srovnání s letními hrami. „Rusko je jedna z mála zemí, která se snaží v zimních hrách uspět. Bez její účasti v takových druzích sportu, jako krasobruslení, lyže a hokej, to bude olympiáda s poznámkou, s méně konkurenceschopnými účastníky," píše sportovní dopisovatel Georges Longman.

Samy zimní olympijské hry jako instituce, podle Longmana, prožívají složité časy: účastní se jich okolo 80 zemí (zatímco letních se účastní okolo 200) a je stále méně měst, které je chtějí pořádat. Nemálo existuje problémů i v samotném MOV. A dopingový skandál na olympiádě v Soči 2014 „ještě více zlikvidoval důvěru a morální autoritu olympijských her", myslí si žurnalista.

Žurnalista zmiňuje, že „Rusko nadále odmítá masové užívání dopingu", ale „MOV i mezinárodní sportovní federace také odmítají vlastní licoměrnost a nečinnost vůči širokému rozšíření dopingu v mnohých sportech po dobu desetiletí".

„Dokonce i pokud Rusko z her roku 2018 diskvalifikují, tak existují značné pochybnosti o tom, že to zastaví masové užívání zakázaných látek ze strany sportovců řady zemí v olympijských disciplínách. Předchozí dopingové skandály to nezastavily," napsal v úterý Longman.

Zdroj: nytimes.com