Na obrázku: Mowaffak al-Rubai, poslanec iráckého parlamentu za vládní Šíitskou národní alianci. Rovněž je bývalým iráckým národně bezpečnostním poradcem. (Zdroj: Rudaw TV) Irácký činitel obviňuje „rasistické“ Kurdy z pokusů o zřízení druhého Izraele, který uvrhne celý region do mnohaletého konfliktu.


„Tento krok určitých rasistů v Kurdistánu vyvolá po řadu následujících let nestabilitu v celém regionu. Exemplární ukázkou toho, co z takovéhoto úsilí vzniká, je zřízení státu Izrael v roce 1948,“ řekl reportérům v iráckém parlamentu poslanec za vládnoucí Šiítskou národní alianci Mowaffak al-Rubaie.

Od vzniku Izraele přišly tři války, dodal. Rubaie je i bývalým národně bezpečnostním poradcem.

„Ten, kdo tím ztratí nejvíce, je náš milovaný Kurdský národ,“ pokračoval.

V pondělí irácký parlament požádal ministerského předsedu Haidera al-Abadiho, aby vyslal do oblastí, co jsou od USA vedené invaze do Iráku pod kontrolou Peshmergy, vojska, což je jen poslední z řady opatření vyhlášených Abadim. Ten v neděli vyzval cizí země, aby uzavřely svůj vzdušný prostor a pozemní hranice s Kurdským regionem.

Rubaie varoval, že vše, čeho Kurdové od roku 2003 v Iráku dosáhli, je teď v ohrožení.

„Vláda by měla přistoupit k rozhodným, tvrdým, silným a praktickým krokům proti těm, kdo se pouští s osudem lidu Kurdistánu do dobrodružství,“ řekl tento irácký poslanec s dodatkem, že Irák by měl zatím ještě proti kurdskému vedení používat jen „měkkou sílu“.


Ač řekl, že použití vojenské síly proti Kurdskému regionu je „nepřijatelné“, tak „bezpečnostní“ opatření pořád leží na stole.

„Ty sankce by neměly být zaměřeny proti lidu Kurdistánu,“ nýbrž, jak vysvětlil, proti „rasistickým Kurdům,“ kteří vyzvali k tomuto hlasování.

Rovněž řekl, že desítky poslanců pracující na posbírání podpisů za odstranění iráckého prezidenta Fuada Masuma z úřadu, což je Kurd, za to, že selhal při obraně iráckého územní celistvosti. Masum, který je momentálně v Bagdádu, pracoval za pomoci Spojených národů jako zprostředkovatel mezi Erbilem a Bagdádem. Rovněž to rozhodnutí uspořádat volby prohlásil Rubai za „jednostranné“.

Irácký viceprezident Nouri al-Maliki, šéf vládnoucí šíitské koalice Stát zákona, tuto USA sponzorovanou iniciativu představovanou Masumem odmítl.

Ministerský předseda Kurdistánu Nechirvan Barzani v pondělí v rozhovoru s reportéry prohlásil kroky přijímané iráckou vládou za „kolektivní trest.“

Zdroj:  globalresearch.ca