Dalajláma XIV. prohlásil, že sní o tom, aby hlavní sídlo NATO se přemístilo do Moskvy. To řekl v rozhovoru pro noviny Kommersant. Dodal, že by to umožnilo lidem z USA a Ruska se sblížit. Dalajláma v rozhovoru zdůraznil, že nehledě na celoevropskou krizi humanitárních hodnot, pesimistické tendence svázané se zesílením autoritarismu ve světě a tah směrem k „silné ruce", se pomalu ale jistě rodí hnutí, které tomu čelí.


„Já hledím na Ameriku a slyším mnoho kritiky na adresu Bílého domu. Mnozí z těch, kdo podporovali Donalda Trump, nyní vystupují proti němu. Hledím na Rusko a vidím vystupování proti korupci a tak dále. Myslím, že za časů Stalina by to nebylo možné. Ne tak rychle, jak byste chtěli, ale změny se dějí. Věřím ve velkou budoucnost Ruska. Rusko se ve skutečnosti může stát opravdovým mostem mezi Východem a Západem," řekl.

„Víte, mým snem je to, aby se hlavní sídlo NATO přesunulo do Moskvy. V ruské mentalitě je NATO symbolem nepřátelské síly. Pokud bude sídlo aliance v Moskvě, tak to bude psychologicky pro všechny lehčí, vznikne pocit, že nyní jste vy a Američané spolu! Bojím se ale, že za tento návrh mě nyní nepustí do Ameriky!" řekl Dalajláma.

Zmínil, že nehledě na to, že Británie vystupuje z EU, mnohým Britům se to nelíbí. Probíhá diskuze, občané otevřeně vyjadřují svoji nespokojenost.


„Vezměme si Čínu. Komunistický systém, autoritativní lídři. Mezi inteligencí ale roste počet lidí s jinými názory. To samé se týká vztahu k válce a násilí. Během íránské krize vystupovaly miliony lidí od Austrálie po USA otevřeně proti válce. Jsem přesvědčen, že musíme hledět na mírové procesy z pohledu stupně rozvoje osobnosti. To znamená na lidské úrovni, a ne na úrovni politických lídrů," pokračoval.

Podle slov Dalajlámy bývají lídři často egoističtí, pohání je touha udržet se u moci a mnoho dalších motivů. Nemohou a nemají ale být symboly národů.

„Političtí lídři nejsou věční, snaží se a budou se snažit kontrolovat vše, nežijí ale sto let!" uzavřel.

Zdroj:  snews.com, dalailama.com